A. Ko. | 11. 6. 2022, 06:04

Je TA 'super črv' novo upanje za recikliranje?

Profimedia

Znanstveniki so pri enem izmed črvov odkrili prebavni encim, ki je sposoben nečesa neverjetnega. Bodo črvi rešili težave s plastiko? 

Avstralski znanstveniki so ugotovili, da  črv Zophobas morio lahko preživi, če se prehranjuje s stiroporom (polistirenom). Verjamejo, da jim poseben encim pomaga prebaviti plastiko. Gre za odkritje z izjemnim potencialom za recikliranje. 

Ob tem je dr. Chris Rinke, raziskovalec z univerze v Queenslandu povedal:

''Superčrvi so kot majhne reciklirne rastline, ki z usti zdrobijo polistiren, nato pa z njim nahranijo bakterijo v črevesju.''

Njegov laboratorij je pol črvov, ki se prebijajo skozi bloke stiropora. Preden določen kos zavrže, ga vedno prisloni k ušesom in prisluhne, ali je notri še kakšen črv. Pri manevriranju čez stiropor črvi namreč ustvarjajo prepoznavne zvoke.

Raziskavo so izvajali tako, da so trem skupinam črvov predpisali tri različne diete. Presenetljivo je bilo, da so črvi na dieti s polisterinom celo pridobili na teži.

Novo odkritje ne bo vodilo do farm s črvi, ki bi reciklirali plastiko. Raziskovalce čaka še kar nekaj dela, saj je njihov namen proučuti prebavni encim črvov in ga reproducirati v obsegu, da bo primeren za recikliranje.

Ali bo odkritje nekoč komercialno uporabno in uspešno, pa bo pokazal čas. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.