A. Ko. | 3. 8. 2022, 18:00

Imate na vrtu ježka? Kako mu pomagati, da ne bo dehidriral

Profimedia
Imate na vrtu ježka? Kako mu pomagati, da ne bo dehidriral (foto: Profimedia)

Sušo čutijo vse divje živali. Pogosto se kakšna izmed njih v iskanju vode zateče tudi na vrtove hiš. Med njimi so velikokrat ježki. Pomagate jim lahko povsem enostavno.

Nastavite jim posodice z vodo. Pazite pa, da bodo zares dovolj plitke, da se bo jež lahko napil. Ježki v tem trenutki res potrebujejo našo pomoč – kot poročajo na FB strani Jež – naš vrtni prijatelj, jim vsak dan nastavijo hrano in vodo in ježi prav vsak dan posodice redno izpraznijo.  

Pomembno: ježkom nikoli ne nastavljajte mleka, saj bodo tako še hitreje dehidrirali. Ne prebavljajo namreč laktoze.

Prav tako ni primeren kruh. Kaj pa je primerno? Poleg vode še hrana za mačke (mokra mačja hrana ali mačji briketi) in nezačinjeno mleto meso.

Če najdete mladička brez mamice, ga lahko poskusite nahraniti z mlekom za mačje mladiče. Še bolj priporočljivo je, da v tem primeru pokličete edino zavetišče za divje živali pri nas, ki se nahaja v Muti. 

Pustite jim nekaj naravnega odpadlega materiala

Če bi želeli, da se ježek pri vas počuti kot doma, mu lahko pomagate ustvariti domek tako, da mu nastavite odpadlo listje, vejice, suho travo in drug naravni material. Tudi, če mu vsega tega ne nastavite, dovolj bo že, da z vrta ne pospravite prav vsega odpadlega naravnega materiala.

Nekateri se lotijo malce bolj zapletenih projektov – krmilnikov za ježke, kot je tale na spodnji fotografiji.  

Zaščiteni in zelo ogroženi

Ježi so zaščitene prostoživeče živali, ki so zelo ogrožene. Izjemno veliko jih konča pod avtomobilskimi kolesi, pa tudi pod kosilnicami.

''Zanje so nevarni strupi, ki jih uporabljamo pri kmetovanju, košnja trave, odtočni kanali in druge luknje, iz katerih ne zmorejo zlesti, ograje, v katere se zataknejo, smeti, v katere se zapletejo in mnoge druge nevarnosti.''

Tako so zapisali na spletni strani osvoboditevzivali.si. V času, ko se na številnih vrtovih in dvoriščih nahajajo takšni in drugačni bazeni, tudi ti predstavljajo nevarnost za ježe in druge živali. V iskanju vode namreč marsikatera zaide v bazen in se utopi.

Če najdete ježka in ne veste, kakšno je njegovo stanje, ga je dobro - preden se obrnete na strokovnjake - stehtati. Na podlagi podatka o teži, bo veterinar hitro vedel, kako šibko je njegovo stanje in kako urgentno potrebuje pomoč. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.