A. Ko. | 24. 7. 2022, 09:02

Vroče kot pes ali kaj ima izraz 'pasja vročina' opraviti s psi?

Profimedia

Izraz, ki je v vročih poletnih dneh nekaj povsem običajnega. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj se ekstremno vroče vreme imenuje tako? 

Pasji dnevi, pasja vročina ali angleško 'Dog days' je izraz, ki pomeni najbolj vroče obdobje v letu. Toda od kod izhaja? V resnici gre že za zelo star izraz, ki so ga uporabljali že stari Grki in nima veliko skupnega s psi kot živimi bitji.

Od konca julija do konca avgusta (približno od 20. 7 do 20. 8) se tik pred sončnim vzhodom oz. skupaj z njim na nebu pojavi zvezda Sirij (Sirius). Ta se nahaja v ozvezdju Veliki pes (Canis Major) in v tem obdobju Sonce vzhaja v tem ozvezdju.

Sirij je najsvetlejša zvezda na Zemljinem nočnem nebu. Astrologija, ki se je razvila v helenski dobi, je to zvezdo povezovala z vročino, poplavami, nenadnimi nevihtami, utrujenostjo in nesrečo.

Tedanji astrologi so to zvezdo poimenovami Kýōn, kar pomeni pes (od tod tudi izraz kinologija).

Ker je zvezda tako svetla, so bili prepričani, da skupaj s Soncem povzroča izjemno vročino.

Profimedia

V Egiptu je vrnitev te zvezde na nebo napovedovala poplavljanje Nila, v Grčiji je njen pojav napovedal prihod izjemno vročega obdobja. Tako je še danes. Izraz pasja vročina torej izhaja iz izraza pasji dnevi, poznan pa je po veliko državah sveta. 

Podoba psa, ki mu je hitro vroče in moli jeziček iz gobca, pa - čeprav so nekateri v to prepričani - nima prav nič pri tem izrazu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.