A. Ko. | 5. 4. 2022, 18:00

Kaj položaj spanja pove o počutju vašega psa?

Profimedia

Nekateri položaji sporočajo, da se pes počuti varno in sproščeno, drugi namigujejo na zdravstvene težave. Kako pa vaš pes spi?

Tudi vi opazite, da vaš pes spi večino časa v podobnem položaju? Vas zanima, kaj pomeni? Tokrat o najbolj pogostih položajih pasjega spanja in kaj pomenijo.

1. Spanje na boku

Pasji prijatelji zelo radi spijo na boku, prav tako kot ljudje. Pes, ki spi na boku z iztegnjenimi tačkami se počuti varnega in sproščenega, saj je okolju izpostavil svoje vitalne organe. Temperatura mu povsem ustreza. Psi, ki večino časa spijo na boku, naj bi bili zvesti in zaupljivi.

2. 'Superman' položaj – na trebuhu z iztegnjenimi tačkami

Trebuh pritisnjen ob tla, zadnje tačke iztegnjene nazaj in sprednje iztegnjene naprej – to je t. i. Supermanov položaj, ki ga največkrat prakticirajo mladički in zelo igrivi psi. Pes tako sporoča, da je utrujen, a kljub temu v vsakem trenutku pripravljen na igro. Ta položaj je značilen za igrive in energične pse.

3. Zvit v klobčič

Če pes spi tako, da je zvit v klobčič, vse okončine pa ima privite k telesu, to pomeni, da se ščiti in ohranja telesno temperaturo. Ta položaj spanja je značilen za ljubeče, a tudi boječe, tesnobne pse. Velikokrat psi spijo zviti v klobčič tedaj, ko pridejo v nov dom.

4. Položaj leva - z glavo na vrhu tačk

Pogosto psi spijo tako, da njihova glava počiva na vrhu tačk. To pomeni, da pes počiva, vendar je hkrati pripravljen na akcijo. Psi, ki velikokrat spijo v tej pozi so predani in zaščitniški.

5. S trebuhom navzgor

Ko pes spi s trebuščkom navzgor in z vsemi štirimi od sebe, je to jasen znak, da popolnoma zaupa okolju, v katerem se nahaja. Hkrati se psi na ta način tudi hladijo. Ta poza je značilna za ljubeče in zaupljive štirinožce.

6. Na trebuhu, z dvignjeno glavo in vratom

Če opazite, da pes ves čas išče nekaj, s čimer bi si med spanjem podložil glavo in spi z dvignjeno glavo ter vratom, je to morda zato, ker ima težave z dihanjem. V tem primeru bodite pozorni še na druge znake, ki bi potrjevali to domnevo: hitro ali glasno dihanje ter manjša sposobnost aktivnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.