A. Ko. | 2. 10. 2022, 18:00

Kaj se zgodi, če pes poje grozdje?

Profimedia

Nekateri psi grozdje popolnoma normalno prenašajo, drugim pa povzroči življenje ogrožajoče posledice. Zato strokovnjaki svetujejo, da ste v teh dneh še posebej previdni.

Veliko je sadežev, ki jih lahko delite s svojim psom in so zanj zelo priporočljivi. Na drugi strani pa je nekaj tudi takih, ki psu ne smejo priti pod smrček. Mednje spada tudi grozdje. Zanimivo je, da ga nekateri psi prenašajo popolnoma normalno, pri drugih pa povzroči zastrupitev.

Profimedia

Alfakanovi strokovnjaki poudarjajo, da so za psa lahko izjemno strupeni tako grozdje, kot tudi rozine ter da zaužitje enega ali drugega lahko privede do odpovedi ledvic. In ker ne morete vedeti, kako bo vaš pes prenašal grozdje, priporočajo, da se mu izogibate v velikem loku. Pozorni bodite predvsem v času trgatev.

ʺNi še znano kateri pes se lahko zastrupi z grozdjem in kateri ne, je pa potrjeno, da strupenost narašča sorazmerno s količino zaužitega grozdja. Torej, več kot pes poje grozdja, bolj je lahko to zanj toksično. 10-20 g grozdja na kilogram telesne mase lahko privede do prvih znakov zastrupitveso zapisali na Veterina Novo mesto. Dodajo, da se bolezenski znaki razvijejo v 24 urah po zaužitju:

ʺBruhanje, driska in zmanjšanje apetita, v nekje 48 urah lahko sledi akutna ledvična odpoved in s tem abdominalna bolečina, polidipsija (povečano pitje) in anurija (popolno prenehanje izločanje urina iz ledvic).ʺ

Kaj storiti, če se zgodi, da je pes pojedel grozdje? V vsakem primeru čimprej pokličite vašega veterinarja in ga seznanite s tem, kaj se je zgodilo, koliko grozdja je pes pojedel … Od vsega tega bo odvisna nadaljna obravnava. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.