A. Ko. | 29. 3. 2023, 12:45

Poglejte, kako lepo pomagajo štorkljam, katerih gnezda so se znašla v nevarnosti

Profimedia

V Sloveniji gnezdi prek 200 štorkelj, veliko izmed njih si gnezdo uredi na daljnovodnih drogovih. Ob tem nemalokrat potrebujejo človeško pomoč.

Štorklje, prve znanilke pomladi, so se vrnile iz toplih krajev. Vsaj tiste, ki so tja odšle, kajti v zadnjih letih vedno več štorkelj sploh ne hodi več prezimovat. To je pojav, za katerega so na Društvu za opazovanje in proučevanje živali (DOPPS) zapisali, da je bil še dvajset let nazaj nekaj povsem neobičajnega.

Prvo doma prezimujočo štorkljo so opazili leta 1973, po letu 2000 pa je to postalo že skoraj nekaj običajnega.  

Pomlad je čas, ko se njihova populacija v naših krajih zopet poveča. To je tudi čas, ko strokovnjaki skušajo kar najbolje poskrbeti za njihova gnezda, tam kjer je to potrebno. Na to so opozorili v DOPPS, kjer so zapisali, da večina belih štorkelj gnezdi na daljnovodnih drogovih: ʺNjihova gnezda so velika in težka, ponekod se tudi dotikajo neizoliranih žic. Za varnost njihovih gnezd nameščamo gnezditvene podstavke s katerimi gnezdo stabiliziramo in/ali ga dvignemo nad žice.ʺ

Letos so na ta način poskrbeli za kar nekaj gnezd. Na težave jih običajno opozorijo kar sami prebivalci, ki opazijo, da z določenih gnezdom ni vse v redu. Včasih je res tako, včasih pa je gnezdo prazno in bo tako tudi ostalo. ʺSi pa štorklje nemalokdaj uredijo t. i. spalno gnezdo, kjer počivajo, kadar je prvotno gnezdo zasedeno zaradi že velikih mladičev. Pogosto si mladi pari tudi skušajo narediti gnezdo in potem ta načrt opustijo (saj samo vadijo) ter se ne vrnejo več nazaj. Na prvi pogled zapuščena gnezda so zato precej običajna in je povsem normalno, da se v ta gnezda ne vrnejo Tako so na omenjenem društvu zapisali v odgovoru eni izmed sledilk.

Profimedia

Ob tem so opozorili, da ljudje skušamo pomagati le takrat, ko je gnezdo res v nevarnosti. To je v primerih, ko se dotika žic, ko obstaja nevarnost, da gnezdo pade na tla ali ko gre za gnezdo, kjer je štorklja v preteklih letih že uspešno gnezdila.  

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.