A. Ko. | 21. 3. 2023, 11:18

Kdo si vzame pravico, da strelja zavarovane živali? Na območju Ribnice našli dve trupli

Profimedia

Policisti so po ogledu kadavrov ugotovili, da sta bili živali ustreljeni. Gre za nezakonito ravnanje z zavarovanimi prostoživečimi živalskimi vrstami. 

V ponedeljek, 20. marca, so bili policisti PU Ljubljana obveščeni o najdenih dveh ustreljenih volkovih v okolici Ribnice. Kadavra so že odpeljali na inštitut za patalogijo. Zbiranje obvestil o okoliščinah sumljivega dogodka še poteka, prav tako pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Vse tri velike zveri v Sloveniji – volk, medved in ris – so zavarovane s predpisi Republike Slovenije in tudi s predpisi Evropske unije. Volk se običajno človeku izogiba (čeprav so ponekod na Gorenjskem prebivalci zadnje čase v strahu pred njimi), zato ni jasno, kako in zakaj je prišlo do stika.

 

Profimedia

Je pa povsem jasno, da je tovrstno streljanje in odvzem iz narave nezakonito dejanje. O tem mora namreč odločiti Zavod za gozdove Slovenije. Točno je določeno število živali, predvidenih za odvzem, ta pa poteka pod strogimi pogoji. Nobenemu izmed naštetih pogojev v ribniškem primeru ni bilo zadoščeno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.