Uredništvo | 6. 12. 2023, 17:01

Ko se v kanadski divjini med medvedi in losi išče pobeglega - kenguruja!

Youtube/posnetek zaslona

Samica kenguruja, skotena v ujetništvu, si je priborila vsaj nekaj ur svobode in skakanja v širni divjini, dokler je niso policisti izsledili. A ni šlo tako zlahka … 

Nenavadna zgodba prihaja iz Kanade. Ko so želeli samico kenguruja preseliti iz Oshawa Zoo and Fun Farm v Ontariu v živalski vrt Quebec, se ta z njihovo odločitvijo več kot očitno ni strinjala. Ko so se med prevozom ustavili na počivališču je namreč preskočila oskrbnike in odskakljala v divjino - prvič v življenju in kdo bi ji zameril. 

Kmalu po tistem so socialne medije preplavili posnetki domačinov, ki prikazujejo kengurujko, ki skače po mestecu Oshawa. Zares nenavaden prizor, kajti Kanada dlje od njene domovine - Avstralije pač ne more biti. A četudi bi morda mislili drugače, se kenguruji tudi pozimi dobro znajdejo, ne hibernirajo in mraz jih preveč ne gane.

Kenguruji se na zimo znajo zelo dobro prilagoditi.

Kenguruji se na zimo znajo zelo dobro prilagoditi.

Profimedia

Policistom je kengurujko vendarle uspelo izslediti (in to po več kot dveh dneh!), a tukaj se zgodba še ne konča. Po nasvetu njenih oskrbnikov, jo je eden izmed policistov zgradil za rep, a to je bila več kot očitno velika napaka. Kengurujka se je obrnila in policistu eno prisolila okoli ušes.

Tiskovni predstavnik tamkajšnje policije je ob izjavi za javnost komaj zadrževal smeh, ko je dejal, da si bodo dogodek njegovi kolegi verjetno zapomnili za vse življenje. Predvsem pa policist, ki jo je odnesel z nekaj bolečinami in nepozabno lekcijo. 

Ob tem je kanadski strokovnjak za te živali dr. George Wilson dejal, da je 'brca' kengurujevo osnovno orodje, s katerim se brani (in ne klofuta) in da lahko močna brca lahko naredi izjemno škodo. Morda je imel policist tokrat še srečo. 

Kengurujko so vrnili v njen prvotni dom, da si predvsem psihično opomore od svoje avanture (dobila je tudi nekaj lažjih poškodb), potem pa bodo še enkrat poskusili s selitvijo. V upanju na več sreče za vse vpletene.