A. Ko. | 9. 6. 2022, 19:38

Ker je se ujela v ribiške mreže, je zamudila odhod v tople kraje in prezimila v Piranu

Profimedia

Kljub temu, da ima samo tri okončine, so jo brez zadržkov spustili na svobodo in ji zaželeli veliko sreče na njeni razburkani poti.  

V piranskem akvariju so v morje spustili mlado želvo glavato kareto. Ta je zimo preživela pri njih, kajti našli so jo ujeto v ribiške mreže, ko bilo za odhod v tople kraje že prepozno.

Obiskovalci akvarija so si jo v preteklih meseci lahko ogledali, sedaj pa mlada želva, ki ima samo tri okončine, že svobodno plava v morju. Ob tem so zapisali:

''V ribiško mrežo se je ujela konec lanskega novembra, ko je bila temperatura morja že nizka in je tako zamudila odhod v toplejša, južnejša morja.''

''Kljub temu, da je imela le tri okončine, pri plavanju in potapljanju ni imela večjih težav in smo jo lahko konec maja brez zadržkov spustili nazaj v morje.''  

Glavata kareta je avtohtona morska želva, katere znanstveno ime je Caretta caretta. Zraste do enega metra in spada med ogrožene vrste.

Zdesetkale so jih izguba habitata, onesnaženost in ribolov. Poleg tega pa te želve spolno zrelost dosežejo zelo pozno, pri več kot 40 letih, ki pa jih marsikatera med njimi ne dočaka.

Na kopno karete zlezejo edino takrat, ko odložijo jajca. Pri nas ne gnezdijo, je pa najbolj znano bližnje gnezdišče na grškem Zakintosu. V slovenskem morju so prisotne med aprilom in oktobrom, največkrat je opaziti manjše želve. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.