A. B. | 15. 8. 2022, 20:45

Labode hranite s kruhom? S tem ogrožate njihova življenja!

Profimedia

Nekateri med sprehodi ob rekah še zmeraj hranijo bele živali, a strokovnjaki opozarjajo, da kruh zanje ni primeren. Se sprašujete zakaj? 

Labodi so pretežno rastlinojede živali, saj se hranijo z vodnimi rastlinami. Kljub temu pa niso "strogi" vegetarijanci, kot pojasnjujejo v Društvu za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS), temveč tu in tam pojedo polža, ribo, žabo ali črva. 

Zakaj jih ne smemo hraniti? 

Labod bo koščke kruha, ki smo mu jih namenili, pojedel, a težava nastane ob mišljenju, da so lačni in to počnemo brez prave meje. 

"Če samo pomislimo, je enako tudi pri ljudeh – z veseljem pojemo kruh ali dober biskvit, vendar če bi jedli le kruh in biskvit, bi to zelo kmalu vodilo v resne zdravstvene težave. Kruh namreč ni energetsko bogata hrana in ne vsebuje maščob in mineralov, ki jih potrebujemo," pojasnjujejo na DOPPS. 

Profimedia

Pri tem še dodajo: "Dodatno kruh za labode ni primeren, ker je slan. Velja pravilo, da ptic ne hranimo z začinjeno, kuhano in nasploh obdelano hrano." 

S tem škodimo tudi okolju 

S prekomernim hranjenjem živali škodujemo tudi vodam, v katerih se nahajajo, saj začnejo "cveteti."

Profimedia

Ostanki kruha, ki jih živali ne pojedo in se na gladini ali pod njo nabirajo, resno onesnažujejo vodna okolja. 

Lahko labode s čim sploh hranimo? 

"Labodi, race in gosi so pretežno rastlinojede vrste, ki jih lahko hranimo z raznimi semeni, solato, grahom, lahko pa jim ponudimo tudi korenje ali krompirjeve olupke," pojasnjujejo na DOPPS in poudarjajo, da naj ptic ne hranimo in jih s tem zaščitimo pred različnimi bolezenskimi stanji. 

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec