R.S. | 12. 2. 2024, 13:00

Ljubljančane ob pamet spravljajo premetene živali (stanje je vse slabše)

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Pri ljubljanski občini so priznali, da ne vedo, kako se spopasti s problemom. 

Prebivalcem prestolnice v zadnjem času težave povzročajo vrane, ki naj bi bile preglasne, poleg tega pa naj bi bili njihovi iztrebki povsod. Skrb je na portalu Pobude meščanov izrazil eden od prebivalcev prestolnice.

"Vrane v Ljubljani so se pretirano namnožile. Zjutraj se zbujamo ob njihovem vreščanju, pod drevesi je neprijetno hoditi, smeti so povsod, pločniki so polni iztrebkov, enako velja za avtomobile parkirane pod drevesi," je zapisal meščan. Poudaril je, da se veliko vran nahaja v parku med Vošnjakovo in Kersnikovo ulico, prav tako pri Dvorakovi ulici ter na zelenicah med Vošnjakovo in Tivolsko cesto. "Postajajo prevladujoča vrsta ptic v Tivoliju. Prosim za ukrepanje," poziva ljubljansko občino. 

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ni rešitev?

Ljubljanska občina je meščanu odgovorila, da se vrane v mestu počutijo varne, ker nimajo naravnih sovražnikov. Mesto jim je všeč tudi zaradi obilice hrane v zabojnikih in koših za smeti, prav tako pa lahko najdejo številna mesta za prenočevanje.

S problemom prevelike populacije sive vrane so že večkrat seznanili prostojne, ki upravljajo z divjadjo in jih vprašali, kako ukrepati, da bi zmanjšali populacijo sive vrane v Ljubljani, vendar odgovora niso prejeli. "Stroka do danes ni predlagala učinkovitega ukrepa za zmanjševanje populacije sive vrane. Če bi ga, bi ga na Mestni občini Ljubljana izvajali," so zapisali. 

Profimedia

Gre za inteligentne živali

Siva vrana je vrsta, ki ni zavarovana in sodi med lovne vrste oz. divjad. Znanstveniki so v preteklosti že večkrat dokazali, da gre za inteligentne živali. Slovijo po zelo dobrem spominu - zelo dobro si zapomnejo človeški obraz in ga prepoznajo tudi, če ga vidijo čez nekaj let.

Tudi hiše, nad katerimi letijo, ostanejo v njihovem spominu. Znanstveniki primerjajo inteligenco vran z inteligenco sedemletnega otroka. Sposobne so abstraktnega razmišljanja, kompleksnega reševanja problemov in skupinskega odločanja. 

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak