A. Ko. | 24. 9. 2022, 18:00

Mala žirafa se je odločila za spektakularen prihod na svet

Profimedia

Kdor je bil tistega jutra v živalskem vrtu, je bil prav zares pravi trenutek na pravem mestu. Redko namreč človek lahko opazuje rojstvo ogrožene vrste. 

Bilo je povsem običajno jutro v živalskem vrtu v ameriški Virginiji, ki je se kmalu spremenilo v edinstveno. Imara, žirafa vrste masajska žirafa, je namreč pričela kotiti in to kar pred očmi obiskovalcev.

Porod je potekal brez težav in skotila se je zdrava žirafica. Poimenovali so jo Tisa, ime so izbrali oskrbniki in ima prav poseben pomen.Tisa v svahiliju pomeni devet in simbolizira datum njenega rojstva (9/9), kot tudi to, da gre za devetega mladička, ki ga je skotila žirafa Imara.

Ob rojstvu je tehtala 10 kilogramov in v višino merila 1,6 metra.

Rojstva pa so se posebej razveselili tudi zato, ker je vrsta masajske žirafe, ki ji pripadata Tisa in Imara, močno ogrožena.

Izhajajo iz vzhodnega dela Afrike, njihova največja grožnja pa sta krivolov in izguba habitata. Njihovo drugo ime je kilimandžarska žirafa, v divjini jih je največ v osrednji in južni Keniji in v Tanzaniji. Njena značilnost so nepravilne, zvezdaste lise, ki segajo do kopit. Masajska žirafa je najvišja vrsta žirafe na svetu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.