A. Ko. | 13. 9. 2022, 18:33

Med opazovanjem ptic umrlo 5 turistov – kdo je prevrnil ladjo?

Profimedia

Na Novi Zelandiji se je zgodila nesreča s tragičnim koncem, ko se je med povsem nedolžno turistično dejavnostjo prevrnil čoln z enajstimi potniki. Policija noče špekulirati, župan pa pravi, da pozna vzrok nesreče.

V zalivu Goose blizu novozelandske Kaikōure se je pred nedavnim prevrnila ladja z enajstimi potniki, med njimi jih je v nesreči kar pet izgubilo življenje. Potniki so opazovali ptice. Policija je potrdila trčenje, v izjavi pa niso omenjali nobenega vzroka, saj niso želeli špekulirati.

Toda župan omenjenega mesta Craig Mackle je novinarjem povedal, da je šlo najverjetneje za trčenje s kitom.

Vremenske razmere v zalivu so bile namreč odlične in vsekakor niso razlog za to, da se je ladja prevrnila. V tragično reševalno akcijo so se vključili trije helikopterji, vsi opazovalci ptic pa so bili z Nove Zelandije.

Med tamkajšnjimi prebivalci je Kaikōura priljubljeno mesto za tovrstne aktivnosti. Še bolj pogosto kot na opazovanje ptic hodijo tja z namenom opazovanja kitov in delfinov. 

Omenjeni dogodek je po besedah vseh 'tragedija brez primere', kar takega se še nikoli ni zgodilo.

Bo pa vsekakor vplivalo na nadaljnji potek tovrstnih opazovanj, sploh v obdobju, ko v zalivu opažajo več kitov. Podobna tragedija se je zgodila leta 2015 v Kanadi. Tedaj je pet britanskih turistov umrlo med opazovanjem kitov. Kot razlog, da se je tedaj ladja prevrnila, so navedli velik val. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.