A. Ko. | 26. 6. 2022, 06:00

Naj bo še tako nujno, NIKOLI ne počnite TEGA: Že 5 minut je lahko za psa usodnih

Profimedia

O tem se opozarja vsako leto in vsako leto znova kar nekaj psov pogine, ker so jih lastniki pustili 'samo za pet minut' in ker je bilo zelo nujno.

Tudi letos je bilo že kar nekaj primerov, ko so lastniki svoje pse pustili v zaprtem avtomobilu na vročem soncu, sami pa samo na hitro skočili po opravkih.

Kaj se zgodi, ko je avto zaprt na vročem poletnem soncu?

Ne pol ure in tudi ne petnajst minut - samo nekaj minut je potrebnih, da okolje v avtomobilu za psa postane zelo nevarno.

Če je zunaj 24 stopinj Celzija, jih je v avtu po desetih minutah blizu 30, po pol ure pa temperatura že doseže 40 stopinj Celzija!

Znan je primer, ki se je pred dvema letoma zgodil v Ljubljani, kjer je pes poginil, ko je bilo zunaj 25 stopinj Celzija.

Predstavljajte si, kako je potem v tistih poletnih dneh, ko temperature redno presegajo 30 stopinj Celzija.

Smrtno nevarno postane že, ko zunanje temperature presežejo 21 stopinj Celzija.

Psi, zaprti v avtomobil, poginejo zaradi toplotnega udara, ta pa se zgodi kot posledica dviga telesne temperature psa. Psi se ne hladijo tako kot ljudje, saj na telesu nimajo žlez znojnic - razen na tačkah. V največji meri se ohlajajo preko sopenja. 

V vročem avtomobili to ne zmore več uspešno obvladovati svoje naloge. Nekateri psi se borijo dlje časa, drugi - kot so na primer brahicefalične pasme - pa udar doživijo zelo hitro.  

''Že pri zunanji temperaturi 22–25°C psi zmanjšajo telesno aktivnost in iščejo prostor za počitek v senci ali na hladnih tleh. Pri zunanji temperaturi nad 28–30°C mehanizmi ohlajanja ne zadoščajo več in telesna temperatura začne naraščati. Če torej temperatura okolja preseže kompenzatorne meje pasjega hladilnega mehanizma, lahko pride do pregrevanja in toplotnega udara,'' so zapisali na Veterinarski kliniki Zajc&Co.

Kaj storiti, če opazite psa v zaprtem avtomobilu?

V najboljšem primeru se takšni dogodki končajo z reševanjem, ki ga izvedejo mimoidoči, ki so psa opazili. To ponavadi poteka mimo pravil, kajti v resnici s tem v nekaterih primerih kršite zakon.

Ker pa gre za tako pogosto dejanje, so nekatere države že sprejele izjemo.

Kakšen pa je pri nas protokol, če opazite psa v vročem avtomobilu? Najprej lahko preverite, ali je avto morda odklenjen in žival tako najhitreje spravite na zrak.

Po protokolu pa morate o tem najprej obvestiti Policijo ali UVVHVR. Tam boste dobili nadaljnja navodila in verjetno morali čakati na njihov odziv. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.