A. Ko. | 25. 9. 2022, 20:17

Najdražja mačka na svetu: 'prevara', za katero so nekateri odšteli tudi prek 120.000 evrov

Profimedia

Ste že slišali za pasmo ashera mačke? To je največja, najbolj eksotična in tudi najdražja mačka, kar si jih lahko zamislite kot hišnega ljubljenčka. 

Vsi ljubljenčki so neprecenljivi, saj se ljubezni, prijateljstva in predanosti ne da kupiti. So pa nekatere pasme, ki tudi v finančni vrednosti dosegajo tako visoke številke, da so večini nedosegljive. Med najdražje na svetu se med mačkami uvršča kontraverzna pasma ashera.

Profimedia

Gre za mačko, ki si jo omislijo tisti z eksotičnim okusom in predvsem globokim žepom.

Ta izredno redka pasma je križanka med domačo mačko, afriškim servalom in azijskim leopardom. Ima vzorec snežnega leoparda.

Tehtajo lahko do 14 kilogramov, so zelo vokalne, lastniki pa jih običajno sprehajajo kar na povodcu. S tega vidika so bolj kot mačkam, podobne psom.

Med mačkami kot hišnimi ljubljenčki spada med večje vrste, primerljiva je s srednje velikim ali velikim psom. Njihova življenjska doba pa je med 8 in 10 let. Čeprav gre za eksotično vrsto, veljajo za zelo prijazne, prijetne, mirne, inteligentne, tudi sramežljive hišne ljubljenčke.

Profimedia

Vsaj tako je zatrdil Simon Brodie, ustanovitelj kalifornijskega podjetja Lifestyle Pets, ko so na začetku 21. stoletja v laboratoriju s pomočjo genetske manipulacije ustvarili to 'prestižno pasmo'. Tedaj je dodal, da si veliko ljudi doma želi leoparda in ker to ne gre, je ashera najboljši približek.

Morda bi bilo bolj primerno, če bi vse zgoraj zapisano pisali v pretekliku, kajti zgodba je postajala vse bolj sumničava.

'Laboratorij' Lifestyle Pets je bil edini kraj, kjer so zainteresirani lahko kupili to pasmo mačko. A zato je bilo treba seči globoko v žep. Cena? Vsaj petmestna številka, začenši s 16.000 evrov pa vse do 129.000 evrov. Prodali so jih le 100 na leto, polovico v Ameriki, preostalo v Rusijo in Azijo. Podjetje in predvsem podjetnik Simon Brodie je znal pritegniti bogataše, ki so v mački videli statusni simbol.

Seveda pa ima tako tovrstna igra z naravo, kot tudi (pre)cenjenost številne kritike. Završalo je leta 2006, ko so strokovnjaki ugotovili, da o tej mački kot tudi o delovanju podjetja ni znanih nobenih podrobnosti.

Kasneje je DNK analiza pokazala, da v resnici ne gre za edinstveno ustvarjeno pasmo, pač pa kopijo pasme savannah.

Dokazano je bilo, da je podjetje v resnici kupilo različne savannah mačke in iz njih naredilo novo 'pasmo'. Kmalu je sledil njihov zaton, čeprav se ime te pasme, ki je v resnici savannah, še vedno precej pogosto omenja. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.