A. Ko. | 25. 8. 2022, 18:11

Ne boste verjeli, s čim se prehranjujejo lisice na Škotskem

Profimedia

Znanstveniki so šokirani nad odkritjem prehranske diete škotskih lisic. Ta odpira pomembno vprašanje o tem, kako zelo človek vpliva na divje živali … 

V reviji Ecology and Evolution je bila pred nedavnim objavljena raziskava, ki je plod francosko-škotskega sodelovanja. Znanstvenike je zanimalo, kako v borovih gozdovih škotskega višavja sobivajo kune in lisice, saj je njihova prehrana zelo podobna.

Pri proučevanju iztrebkov pa so prišli do šokantnega odkritja. Iztrebki lisic so vsebovali pasji DNK in to v zelo velikem obsegu.

Izkazalo se je, da skoraj polovico (40 %) lisičje prehrane predstavljajo pasji iztrebki!

Nič novega ni, da na primer zajci in ostale sorodne vrste jedo svoje iztrebke, toda da bi živali jedle iztrebke druge vrste in to v ogromnih količinah, se je pokazalo prvič.

Kot poudarjajo strokovnjaki, gre za odkritje brez primere. Znanstveniki so ugotovili, da imajo za lisice pasji iztrebki podobno kalorično vrednost kot plen, ki ga ulovijo v divjini.

Profimedia

Le, da se je zanje potrebno mnogo manj potruditi, posebej dobrodošla pa je za lisice ta 'dieta' v času, ko jih pesti pomanjkanje. A dobra plat ima tudi eno zelo slabo.

Na ta način se lahko med vrstami prenašajo (nove) bolezni in paraziti. To lahko zelo ogrozi življenje živali v divjini.

Odkritje odpira pomembno vprašanje – kako človeške aktivnosti vplivajo na življenje divjih živali? Znanstveniki vse tiste, ki se na omenjenem območju (pravzaprav pa tudi kjerkoli drugje)  sprehajajo s svojimi psi pozivajo, naj za njimi – tudi v gozdu in divjini – pospravljajo iztrebke. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.