A. Ko. | 28. 4. 2022, 10:56

Vse TO spada v pasjo POTOVALNO LEKARNO

Profimedia

Ko odhajate na pot skupaj z vašim pasjim prijateljem, nikar ne pozabite na nujno opremo. Ta lahko vašemu psu tudi reši življenje. 

Nesreča nikoli ne počiva, pri psih, ki včasih res brezglavo divjajo naokrog, pa še toliko manj. Zato je izjemno pomembno, da imate kjerkoli in kadarkoli na dosegu pasjo lekarno, prvo pomoč ob ranah, opeklinah, ugrizih, klopih in še bi lahko naštevali.

Prvo pomoč lahko tudi že kupite, toda običajno jo je vedno dobro dopolniti. Lahko pa jo seveda sestavite čisto po svoje.

Kaj spada v pasjo lekarno?

  • Paket s prvo pomočjo naj vsebuje listek (najbolje v foliji, da je varen pred vlago), na katerem naj bodo zapisani podatki o psu, zdravstvenih težavah, alergijah …,  podatki o izbranem veterinarju, če se odpravljate na počitnice pa še podatki o najbližji veterinarski ambulanti. Dobro je, da so zraven tudi potrdila o cepljenjih. Paket označite tako, da se bo že na daleč videlo, da gre za prvo pomoč. Na tem mestu je zelo dobrodošlo, da si natisete navodila za oživljanje psa in za prvo pomoč v različnih situacijah, saj se v paniki lahko zgodi, da vse to pozabite.
  • Ali nameščate povoj ali odstranjujete dlake (tujek)  iz rane – škarje so pogosto spregledan element, ki je v kriznih situacijah nepogrešljiv.
  • V vsaki prvi pomoči morajo biti povoji, ki spadajo med osnovno opremo. Ključno vlogo ima povoj predvsem z vidika, da se poškodovano mesto zaščiti, da ne pride do kakšne dodatne infekcije. Za ta namen sicer obstajajo tudi že posebni spreji, ki rano zaščitijo.
  • Tudi latex rokavice so del obvezne opreme za vas, ki boste poškodovano žival oskrbovali. Dobro je poskrbeti za več parov rokavic, saj se hitro lahko strgajo. Rokavice služijo predvsem temu, da ne pride do okužbe rane pri psu.
  • Brizgalka bo zelo prav prišla v primeru, ko boste psu morali dati tekoče zdravilo ali pa zgolj, če boste želeli dehidriranega psa oskrbeti s tekočino. Brizgalka pa je prav tako zelo uporabna za izpiranje ran.
  • Pinceta - največkrat jo boste potrebovali za odstranjevanje klopov, lahko tudi drugih tujkov.
  • Sterilna tekočina za čiščenje oči, sterilna fiziološka raztopina, gaze, obliži, medicinski trak, termometer, vazelin, igla in sukanec so nujna oprema.
  • Tako, kot imate zase verjetno vedno pri sebi nekaj proti bolečinam, je dobro tudi za psa poskrbeti, da so osnovna zdravila shranjena v prvi pomoči. Sem spadajo medicinsko oglje ali kak drug prašek za razdraženo črevesje,  sredstva za razkuževanje manjših ran in seveda nikar ne pozabite na vsa zdravila, ki oz. če jih vaš pes jemlje. Pa še to: psom nikoli ne smete dati zdravil, ki so namenjeni človeku. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.