Uredništvo | 16. 9. 2023, 11:25

Nesprejemljivo ravnanje: medveda Balooja v kletki mučijo že 23 let!

Profimedia

Dobrih 23 let šteje medved Baloo in prav toliko let že životari v kletki na romunskem smučišču. Napijajo ga tudi z alkoholom, smučarji pa butajo s palicami ob njegove rešetke. 

Veliko živali v ujetništvu je povezanih z zgodbami, ki parajo srce. Saj se spomnite orke Lolite, ki je živela v najmanjšem akvariju na svetu in poginila tik pred izpustitvijo v širni ocean? Tudi medved Baloo sodi med tiste, ki so postali žrtev človeškega izkoriščanja. Vse se je začelo, ko so ga romunski lovci pred več kot 20 leti kot poškodovanega mladička našli v gozdu. Pomagali so mu, a hkrati so ga tudi zasužnjili in ga nikoli več spustili v širni gozd. 

Profimedia

Baloo je postal last romunskega smučišča in tamkajšnja atrakcija. Izkoriščan za turizem, podobno kot sloni v Aziji in konji v številnih mestih. Njegova kletka je zraven žičnice, zanj slabo ali skoraj nič ne skrbijo, vidno je v zelo slabem fizičnem in psihičnem stanju. Njegove travme povečujejo smučarji, ki s palicami butajo ob rešetke in mu celo dajejo za piti alkohol. 

Čeprav je romunska vlada že leta 2005 prepovedala lastništvo nad medvedi za posameznike, se za Balooja ni prav nič spremenilo. Zakon je ohlapno napisan. Višje sodišče je nato pred dvema letoma izdalo dokončno odločbo, da se mora Baloo preseliti v zavetišče. A Baloo še vedno životari v svoji kletki. Ga bo od tam rešila peticija, s katero skušajo živalovarstveniki spodbuditi romunsko vlado, da vendarle končano njegovo trpljenje? Držimo pesti!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.