A. Ko. | 26. 3. 2023, 19:29

Odkrili novo vrstvo pajka velikana (ni za tiste s fobijo)

Profimedia

Avstralski znanstveni svet je navdušen, kajti pred nedavnim odkrit pajek je zares velikanski in po njihovi oceni 'čudovit' primerek. Poimenovali so ga Euoplos dignitas. 

V resnici ne drži, da je bil Euoplos dignitas odkrit sedaj, opazili so ga že pred leti, so bile pa šele v letošnjem letu o njem narejene prve znanstvene raziskave in opisi, vključno s poimenovanjem. Prvega samca te vrste so predstavniki ujeli pred dvema letoma in tedaj tudi potrdili, da gre res za še nepoznano vrsto. Njegovo ime izhaja iz latinščine, pomeni pa 'veličino' oz. dostojanstvo'.

Pajek živi samo na območju Queenslanda, v odprtih gozdnih habitatih, kjer v črni prsti gradi svoje rove. ʺGre za veliko, čudovito vrsto,ʺ pravi dr. Michael Rix iz muzeja v Queenslandu. Zaradi krčenja njihovega naravnega habitata bo najverjetneje tudi ta pajek pristal na lestvici ogroženih živalskih vrst.

Da ga bodo lažje zaščitili je bilo temeljnega pomena, da so ga znanstveno opisali in predstavili javnosti.

Odrasla samica tega pajka lahko zraste do 5 centimetrov (živi tudi prek 20 let!), večino časa pa preživi pod zemljo. Samec je manjši in zraste do 3 centimetre. Do danes ni bilo zabeleženih ugrizov, znanstveniki pa pravijo, da je njihov ugriz boleč, ni pa strupen za človeka.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.