Uredništvo | 9. 2. 2024, 17:03

Odkrit 'sveti gral': prvič posneli pravkar rojenega mladička belega morskega psa (poglejte posnetek)

Youtube/posnetek zaslona

Skoraj neverjetno je, da se beli morski psi lahko tako zelo skrijejo pred sodobno tehnologijo, da do današnjega dne ta še ni ujela njihovih 'novorojenčkov'. Do zdaj … 

Pred nekaj meseci so znanstveniki prvič v naravnem okolju opazili in tudi posneli domnevno nekaj ur starega mladička belega morskega psa, ki spada med ogrožene vrste. Skoraj popolnoma bel mali morski pes je bil posnet ob kalifornijski obali.

Z dronom sta ga posnela fotograf Carlos Gauna in doktorski študent biologije na kalifornijski univerzi, Phillip Sternes. Takoj, ko sta ga zagledala, sta vedela, da opazujeta nekaj izjemnega, kajti bil je dolg 'samo' en meter in pol, zelo tanek in imel je zaobljeno plavut, ki je značilna za zarodke. 

Posebnost tega mladička je bila tudi ta, da je bil popolnoma bel, kar sta strokovnjaka opisala v nedavno izdanem članku v Environmental Biology of Fishes. Beli morski pes je sicer največji plenilec med morskimi psi, odrasli osebki pa lahko merijo kar 6,5 metra v dolžino. 

Morda pa bo ta edinstven posnetek pomagal znanstvenikom najti odgovor na t. i. sveti gral znanosti o tej vrsti morskega psa: kje in kako se rojevajo njihovi mladički. Nihče namreč še ni nikoli videl rojstva in niti, kako izgleda pravkar rojeni živi mladiček.

Beli morski pes spada med zelo ogrožene vrste.

Beli morski pes spada med zelo ogrožene vrste.

Profimedia

Najverjetneje lahko zapišemo - do zdaj. Kajti za mladička na posnetku se predvideva, da je star samo nekaj ur. Bil je popolnoma prekrit z belo snovjo, ki se je z njega ločevala. Nekateri znanstveniki trdijo, da je to materino mleko, drugi pa, da gre za posebno stanje kože. 

Mladič je bil opažen zgolj 305 metrov stran od obale, pred tem pa so na istem mestu opazovali noseče samice, zato so znanstveniki skoraj prepričani, da so odkrili "lokacijo rojevanja", kar bi bilo za nadaljnja opazovanja in raziskave zlata vredna informacija.