A. Ko. | 22. 7. 2022, 18:30

Pismo s Krasa: ''Danes šakali niso klicali za večerjo, ampak so jokali''

Profimedia/fotomontaža

V požaru so ogrožene številne gozdne živali. S Krasa prihajajo pretresljive zgodbe, še posebej pa je naša pozornost pritegnil ganljiv zapis enega od okoliških prebivalcev.

Velikokrat spregledane žrtve požarov so gozdne živali. Vedno več jih te dni svoj naravni habitat - dom, izgublja tudi na Krasu.

Žalostni in še kako resnični so prizori srn, ki prestrašeno tekajo na obrobju gozda in nimajo več kam ne s sabo in ne s svojimi mladički.

Med številnimi fotografijami in posnetki, ki pričajo o katastrofalnem dogajanju, izstopa ganljiv zapis prebivalca Kostanjevice na Krasu. Piše, da je zvečer zunaj sedel pozno v noč. Zvok murenčkov je vsake toliko preglasila eksplozija:

''Okrog enajste ure sem zaslišal šakale. Vsak večer na kratko zatulijo, pokličejo se za nočni lov. Danes niso klicali za večerjo, danes so jokali. Oglašali so se neobičajno dolgo, z žalostnimi glasovi so jokali za svojimi družicami, ki so zagorele in za naraščajem ... ''

Svoj čustven zapis zaključi takole: ''Oprostite, to ni literarna domišljija, šakali so res jokali.''

Ob tem se znova kaže solidarnost, ki jo ljudje znamo izraziti ob tako težkih dogodkih. Tudi z mislijo na živali.

V zavodu SVSP - Slovenian Vets for Stray Pets so ponudili pomoč pri veterinarski oskrbi, namestitvi, prevozu živali, hrani ...''Na pomoč vsekakor priskočimo tudi prostoživečim živalim. Hvala vsem gasilcem za njihovo trdo delo v boju z neusmiljenim ognjem,'' so zapisali na svojem FB profilu.

Za pomoč pri prevozu panjev so se med seboj organizirali tudi čebelarji. 

Da bo žrtev čim manj, lahko nekaj stori prav vsak. V Okolje Piran so objavili zapis, v katerem osveščajo o tem.

Nasveti so namenjeni predvsem okoliškim prebivalcem, ki jih prosijo, naj prilagodijo hitrost vožnje, naj živali ne podijo z vrta, če se tja zatečejo ter da naj jim nastavijo nekaj hrane.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.