A. Ko. | 4. 12. 2022, 12:14

Pod Krvavcem se ovce pasejo v snegu, a očitno to moti samo živalovarstvenike

Fotografija je simbolična

Profimedia

Po spletu se je razširila fotografija ovc, ki se pod Krvavcem pasejo v snegu. Prijava na inšpekcijo je bila vložena, a mnogi so mnenja, da je treba zanje poskrbeti na lastno pest. Pa lastnik? 

Fotografija petih ovc – treh odraslih in dveh mladičkov – ki se v bližini Ambroža pod Krvavcem pasejo v snegu, je prizadela mnoge in objava je naletela na velik odziv. ʺIzgledajo popolnoma zanemarjene ... dlaka neurejena ... ležijo na snegu. Žalosten pogled. Pri prvem kmetu v bližini smo izvedeli , da vedo za to, a nihče ne ukrepa … so od nekoga, ki sploh ne skrbi za njihje zapisala avtorica objave, ki je tudi že vložila prijavo na Policijo in poklicala veterinarsko službo.  

Aktiviralo se je tudi Društvo za zaščito konj, ki je ovcam ponudilo toplo zavetje namestitev, oskrbo in nego. Nekateri sledilci so komentirali, da je treba ovce nemudoma naložiti na prikolico in odpeljati, drugi se zavedajo, da na lastno pest ne gre. Hkrati pa jih skrbi, koliko časa bo še trajalo njihovo trpljenje, če se bo čakalo na odziv uradnih inštitucij.

Ovce sicer mraz dobro prenašajo in se velikokrat tudi pozimi bolje počutijo zunaj, kot v hlevu. Vsekakor pa je treba zanje v tem primeru dobro poskrbeti.

Zelo pomembno je, da so v začetku zime ovce v dobri kondiciji. 

ʺTako kot čez vse leto, tudi pozimi velja, da morajo biti živali na prostem zavarovane pred neugodnimi vremenskimi razmerami, plenilci in drugimi nevarnostmi. V neugodnih vremenskih razmerah morajo imeti na voljo najmanj zaščito pred močnim vetrom in suh prostor oziroma suho mesto za počitek. Zavetje je lahko naravno (grmovje, gozd) ali grajeno. Zagotovljena mora biti zadostna količina krme in pitne vode,ʺ pa je zapisano na UVHVVR glede zaščite rejnih živali. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.