A. Ko. | 19. 8. 2022, 18:03

Poljska vlada za informacijo o okoljskem zločinu na reki Odri ponuja 215.000 evrov

Profimedia

Okoljski katastrofi, s katero se te dni spopadajo na reki Odri, ni videti konca. Zastrupljena reka pljuva na tone mrtvih rib, ob tem štejejo še poginule ptice, bobre in druga živa bitja. 

Več kot 500 gasilcev in številni drugi delavci z bagerji in vsemi možnimi sredstvi sledijo reki poginulih rib in jih odstranjujejo iz vode. Katastrofa neizmernih razsežnosti se te dni dogaja na reki Odri, ki teče na meji med Nemčijo in Poljsko. Prav slednje je poskrbelo tudi nekaj mednarodnih napetosti.

Kot smo pisali, so prejšnji teden v reki Odri opazili prve mrtve ribe in kmalu analizirali, da je v reki prisotno živo srebro. Od tedaj se število mrtvih živali iz ure v uro povečuje, nič bližje pa niso vzroku, zakaj je do tega prišlo. Poljska vlada je za informacije o povzročitelju te tragedije celo razpisala nagrado v višini 215.000 evrov.

Kot je povedal poljski premier Mateusz Morawiecki, je nekdo najverjetneje reko z enormnimi količinami kemikalij močno onesnažil povsem zavestno in zavedajoč se, kakšne so lahko posledice.

Medtem pa je ministrica za okolje Anna Moskwa dejala, da nobeden izmed testov še ni pokazal prisotnosti toksičnih snovi. Vlada tako hkrati tudi raziskuje možnosti, da je do katastrofe prišlo povsem naravno, zaradi kombinacije onesnaženosti in nizkega vodostaja zaradi suše.

Tretja možnost, ki jo preiskujejo pa je ta, da je reko onesnažila industrijska odpadna voda z veliko vsebnostjo klora. Vzorci so bili poslani laboratorijem po vsej Evropi, upajoč, da čim prej najdejo vzrok.

Profimedia

"Še nikoli nismo imeli tako velike intervencije na reki,'' je povedala Monika Nowakowska-Drynda, tiskovna predstavnica poljskih gasilcev. Potrdila je, da so v nekaj dneh iz reke izvlekli 100 ton mrtvih rib.

Nemška naselja ob reki Odri so prebivalcem in njihovih ljubljenčkom ter rejnim živalim prepovedala kakršenkoli stik z reko.

Okoljevarstveniki so v skrbeh, da bo dogodek popolnoma porušil ravnovesje v reki Odri. Tako je za The Guardian povedala nemška okoljevarstvenica Karina Dörk: ''To je katastrofa, ki nas bo spremljala še mnogo let. Videli bomo, kako se bo razvijala populacija ptic in kaj se bo zgodilo z rakuni in vidrami.'' 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.