A. Ko. | 13. 8. 2022, 17:17

Pogini rib po vsej Evropi: okoljska katastrofa tudi na reki Odri

Profimedia

Na reki Odri, na meji med Nemčijo in Poljsko, je prišlo do masovnega pogina rib, ki ga strokovnjaki označujejo za izjemno tragičen dogodek. Kaj se je zgodilo? 

Obrežje reke Odre je preplavilo na tisoče poginulih rib. Raziskave vzorcev vode na nemški strani reke so pokazale onesnaženost reke z živim srebrom. Poljski premier Mateusz Morawiecki je že napovedal preiskave.

Kako je živo srebro prišlo v reko? Raziskovalec na oddelku za biologijo rib, ribištvo in ribogojstvo na Inštitutu Leibniz Christian Wolter je za Deusche Welle povedal, da se je živo srebro v reko sprostilo zaradi poglabljanja rečne struge. Živo srebro se nahaja v sedimentu dna, kar je posledica onesnaževanja v preteklosti.  

Čeprav uradne razlage še niso podali, so strokovnjaki pa so prepričani, da gre za problem večjih razsežnosti - suša, nizek vodostaj reke, onesnaževala, pomanjkanje kisika ter tudi pomanjkljivo čezmejno sodelovanje oblasti.

Ljudi, ki živijo ob reki Odri, so pristojni že obvestili, da do nadaljnega v reki ni dovoljeno plavati, niti se vode dotikati. To velja tudi za njihove hišne ljubljenčke in živino.

Gre samo še za eno v vrsti katastrof, ki se vrstijo v letošnjem letu. Tudi v Sloveniji smo jih imeli že nekaj, med drugim v Glinščici, v Homški Mlinščici, izjemno težko obdobje je tudi na reki Soči, kjer ribe dobesedno z rokami prenašajo tja, kjer je še kaj vode.

Iz severa Srbije poročajo, da je zaradi suše prišlo do pogina rib v Čonopljanskem jezeru.

V bližini Züricha so s pomočjo elektro šokov rešili na stotine onemoglih rib in jih preselili v bolj vodnata področja, izjemne težave zaradi suše imajo tudi v Italiji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.