Špela Šimenc | 30. 7. 2022, 20:00

Imamo odgovor: ali soški postrvi zaradi suše grozi izumrtje?

Profimedia

Stanje na reki Soči te dni je alarmantno. "To je nova realnost," pravita strokovnjaka z Zavoda za ribištvo RS, ki pojasnjujeta, kakšna prihodnost čaka našo soško postrv in koliko "naše" vode porabijo Italijani.

Zaradi dolgotrajne suše je stanje na reki Soči te dni na meji s katastrofo. Prvič po devetnajstih letih so zaradi nizkega vodostaja ustavili hidroelektrarno Solkan.

''Trenutno je povprečni pretok reke Soče v Solkanu tako nizek, da ne omogoča varnega obratovanja turbin. Ekološko sprejemljiv pretok se bo zagotavljal s prelivanjem vode čez jezovni zapornici in znaša toliko, kolikor je naravni dotok Soče.'' To je obvestilo, s katerim so v soških elektrarnah o izrednem dogodku obvestili javnost.  

Soča je ponekod popolnoma suha, večje pogine rib so do sedaj uspešno preprečevali, tudi tako, da so z rokami prestavljali ribji živelj v bolj pretočne dele.  

Da  se Soča poleti v določenih predelih presuši, ni nič nenavadnega, a letos se to dogaja v veliko večji meri.

Kot pravita strokovnjaka iz Zavoda za ribištvo Republike Slovenije – Danilo Puklavec in Tomaž Modic -  s katerima smo se pogovarjali, se bomo najverjetneje morali navaditi na to novo realnost. Razložila sta nam, kaj takšno stanje pomeni za ribe, tudi za soško postrv.

Profimedia

Kaj tako nizek vodostaj oz. ponekod presušena Soča pomeni za ribe, kolikšna je trenutno ocenjena škoda?  

Verjetno mislite na dele Soče v nižinskih predelih, blizu iztoka v morje. Oceno škode je težko podati, je pa to verjetno tudi nova realnost, saj ti odseki Soče že več let zapovrstjo presušijo. Vodostaji so v teh predelih poleti že dalj časa izredno nizki in za mnoge od ribjih vrst neprimerni. Letošnje stanje pa je za razliko od zadnjih poletnih še bolj ekstremno. V Italiji je očitno dovoljeno za namakanje porabiti vso vodo iz reke Soče do zadnje kaplje. 

Zakaj se v takih situacijah, kot je trenutno na Soči, ne odpre jezu?  

Zagotavljanje ekološko sprejemljivega pretoka je obveza na ozemlju Slovenije. Na reki Soči je ta določen izredno nizko, saj se mora v strugi Soče zagotavljati manj kot 1 m3/s vode, kar komajda omogoča preživetje soške postrvi v poletnih mesecih.

''Če se bodo poletne temperature zraka in posledično temperature vode na odsekih odvzemov za elektrarne še zviševale, bodo soške postrvi iz teh odsekov izginile – izumrle.''

Posledično bi morali na reki Soči dvigniti vrednost ekološko sprejemljivega pretoka. Ali imajo v Italiji določen ekološko sprejemljivi pretok ne vemo. Glede na fotografije poginov, ki smo jih prejeli pred časom (ko še sploh ni bilo vročine), očitno ne (ali pa tega ne upoštevajo).  

Kako pa vse to vpliva konkretno na soško postrv?

Konkretno za soško postrv v reki Soči, ki je večinoma bolj številčna gorvodno v višjih pasovih reke, omenjeni dogodek na te populacije vpliva precej manj, saj v tem predelu najverjetneje ni več prisotna.

''Izsuševanje tudi ne nastane hipoma, tako da se večina rib premika v bolj vodnate dele, če le ima možnost in nima kakšnih pregrad.''

Takrat potem potrebuje pomoč ali reševanje. Je pa velik problem na Rižani, Vipavi, Nadiži in drugje, kjer so problematični že višje ležeči deli.  

Kaj takšna naravna katastrofa pomeni za ribe v nadaljnih letih? Lahko eno vroče poletje dolgoročno vpliva na njihovo populacijo?  

V naslednjih letih lahko verjetno pričakujemo podobno dinamiko gibanja vodostajev, morda ne tako ektremnih suš, vsekakor pa nižanje vodostajev in višje temperature vode, glede na pretekla desetletja.

Vsako izsuševanje reke lahko pomeni dolgotrajni vpliv na populacije tako rib, kot tudi drugih vodnih organizmov, pomembnih dejavnikov teh občutljivih vodnih ekosistemov. Kot omenjeno, ribe se prilagajajo sproti, saj vodostaji običajno padajo postopoma.

''Problem so onemogočeni premiki v predele z bolj optimalnimi pogoji, kar v ekstremnih primerih pomeni tudi reševanje rib ali pa njihovo smrt, če reševanje ni izvedeno pravočasno.''

Izsuševnje rečnega dna pomeni dolgotrajne posledice, tudi ob požrtvovalnem delu prizadevnih udeležencev in reševanju rib, kajti še vedno prihaja do poginov obenem pa tudi do popolnega pogina mnogih drugih vodnih živali, ki na teh predelih živijo.    

Kakšno je ta trenutek stanje na drugih slovenskih rekah?  

Trenutno okoljsko stanje se od reke do reke pri nas zelo razlikuje, tako da je treba v praksi trenutno stanje vrednotiti za vsako reko ali celo vsak njen revir posebej.

''Lahko rečemo, da je nevarno stanje povsod v rekah, kjer je že kritično nizek pretok ali pa povišana temperatura vode nad 20 stopinj Celzija.''

Ponekod zato upravljalci že upravičeno sprejemajo različne potrebne ukrepe.

Profimedia

Trenutno je najhuje verjetno na reki Rižani, kjer se tudi zaradi potrebe vodovoda vodostaj giblje pod že tako nizko nastavljenim minimalnim ekološko sprejemljivim pretokom 110 l/s.    

Kaj na tem mestu (če kaj) lahko stori posameznik?  

Posameznik lahko pazljivo in redno spremlja priporočila glede izvajanja aktivnosti v in ob vodi. Dosledno spoštuje vse prepovedi in vsa priporočila s strani odgovornih.    

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ