A. Ko. | 29. 7. 2022, 14:00

Pogin rib tudi v Homški Mlinščici, vode imajo dovolj: KAJ je razlog?

Profimedia
Pogin rib tudi v Homški Mlinščici, vode imajo dovolj: KAJ je razlog? (foto: Profimedia)

Ne mine dan, da ne bi poročali o vsaj eni okoljski nesreči. 50 kilogramov mrtvih rib - med njimi veliko mladic - je poginilo tudi pri Domžalah v Homški Mlinščici.

''Pet minut, ki uniči ves trud in življenje v vodi,'' tako je za Dnevnik prizadeto komentiral pogin rib v Homški Mlinščici gospodar tekočih voda RD Bistrica Domžale, Jernej Šušteršič. Prepričan je, da je prišlo do onesnaženja (vode je namreč dovolj), da se je nesreča zgodila zaradi malomarnosti nekoga, ki mu je vseeno za preostali svet.

Vzrok pogina pristojni še ugotavljajo, posledice pa so jasne. Katastrofalne.

Poginilo je okoli 50 kilogramov rib, predvsem potočne postrvi in lipna. Šušteršič je še bolj prizadet, saj so, kot navaja Dnevnik, letos imeli čudovito plemensko jato lipana in lep stalež potočnice. V srednji del so vložili veliko manjše potočne postrvi, stanje v zadnjih tednih pa redno spremljali.

Na nenavadno dogajanje jih je opozoril domačin, ki je opazil nekaj poginulih rib. 

To pa ni osamljen primer pogina rib zaradi onesnaženja. Nedaleč stran, v reki Pšati v Občini Komenda se je pred kratkim enako zgodilo zaradi fekalne vode, ki je odtekala v reko. Izjemna okoljska tragedija pa se je zgodila v Malem grabnu v Ljubljani, kjer je poginilo kar tono in pol rib! Razlog?

Domnevajo, da je šlo za razlitje kemikalij.

Kaj storiti, če opazite poginule ribe?

Če opazite poginule ribe, to nujno javite pristojnim. ''Vsakdo, ki opazi pogin rib, mora o tem nemudoma obvestiti regijski center za obveščanje na telefonsko številko 112,'' so jasni na spletni strani RD Bistrica Domžale.

V primeru, da gre za sum kaznivega dejanja policija v sodelovanju s prvimi posredovalci - policisti, opravi vzorčenje vode, sedimenta in poginulih rib. 

Poginulih rib se ne dotikajte in jih ne pobirajte, za to poskrbi ribiška družina v sodelovanju z veterinarsko higiensko službo Veterinarske uprave RS.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.