A. Ko. | 19. 4. 2022, 08:42

To je uradno NAJSTAREJŠI pes na svetu! Bi uganili, katere pasme je?

Profimedia

Običajno živijo od 12 do 18 let, a je ta leta posvojenček Toby Keith močno prekašal. Še vedno se vsak dan sprehaja in igra z domačo papigo. Kaj je ključ do tako dolgega življenja?

Pred nekaj dnevi je postalo uradno – trenutno najstarejši pes na svetu je 21-letna čivava s Floride, ki sliši na ime Toby Keith, kar so zapisali tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Skotil se je 9. januarja 2001, rekord pa je dosegel 16. marca, ko je dopolnil 21 let in 66 dni.

Psa je pri nekaj mesecih starosti v zavetišču posvojila Gisela Shore. Tja ga je pripeljal starejši par, ki ni zmogel skrbeti zanj. Onadva sta mu nadela ime Peanut Butter, nova skrbnica pa ga je spremenila v Toby Keith. Gisela je začela razmišljati, da lahko bil njen kuža eden izmed najdlje živečih, ko je dopolnil 20 let. Že takrat je bil za večino njenih znancev to najstarejši pes, kar so jih poznali.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Guinness World Records (@guinnessworldrecords)

Ko so rekord potrdili, so vsi skupaj praznovali. ''Definitivno je narisal velik nasmešek na moja usta,'' je povedala Gisela, ki je s psom zelo povezana: ''Toby Keith je moj varnostnik. Povsod mi sledi. Ko gledam televizijo, leži na meni. Obožujem ga.''

A to ni edina žival v njihovi družini, imajo še 7-letno Luno (buldog) in 3-letno Lalo (kitajski goli pes), poleg njiju pa tudi dve papigi. Z eno izmed njiju, 28-letno Coco, ima Toby Keith prav posebno vez.

Kako živi najstarejši pes na svetu?

Za svoja leta se Toby Keith še čudovito drži. Vsak dan gre na več krajših sprehodov, sicer pa dneve preživlja ob svoji skrbnici, ki dela od doma. Prehranjuje se pretežno z zelenjavo, rižem in piščancem, njegov najljubši priboljšek je košček purana. Ima nekaj težav s srcem, ki ga ne obremenjujejo preveč.

Ljudje ne morejo verjeti, kako dobro je videti za svojo starost. Gisela pravi, da so ključ do njegovega dolgega življenja dobri geni, zdrava prehrana in ljubeč dom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.