A. Ko. | 27. 8. 2022, 18:00

Presenečeni boste, kaj si največkrat za svoj dom izberejo netopirji

Profimedia

Netopirji so nočna in zato tudi malce misteriozna bitja, v Sloveniji jih živi okoli 30 vrst. Celo zimo preživijo v zatočiščih. Pri iskanju svojega doma jih nekaj še prav posebej privlači …   

Zadnji vikend v avgustu obeležujemo mednarodno noč netopirjev (MNN), letos že 24. leto zapored. MNN na različne načine in prek različnih dogodkov izpostavlja in osvešča o pomenu in varstvu netopirjev ter o njihovih habitatih. Praznujejo jo v 30 državah sveta.

V Sloveniji živi okoli 30 vrst netopirjev.

Strokovnjaki iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev pravijo, da je to relativno veliko število vrst za malo površino naše države v primerjavi s številom vrst netopirjev v drugih večjih evropskih državah.

Profimedia

ʺDobro je, da raznovrstnost in številčnost netopirjev v Sloveniji ljudje varujemo in ohranjamo, saj je biološka pestrost vrednota že sama po sebi, netopirji pa imajo tudi pomembno vlogo pri vzdrževanju dinamičnega ravnovesja v naravi (npr. delno lahko uravnavajo število žuželk), ʺ pravijo na omenjenem društvu, kjer poudarjajo, da je za netopirje izjemno pomembno varovanje njihovih prezimovališč (jame, rudniki, kleti gradov).

Zelo pomemben del njihovega habitata so stavbe kulturne dediščine, vsaj en del leta v njih preživi več kot 70 % netopirjev.

Netopirji si za svoj dom najbolj pogosto izberejo cerkve ali gradove. 

V letošnjem letu je precej odmeval primer prenove zvonika v Završah pri Grobelnem, kjer so leta 2020 našteli 1850 netopirjev, po prenovi pa samo še 170. To je bilo sicer izjemno pomembno kotišče  dolgokrilega netopirja, katerega so strokovnjaki po prenovi - ki naj bi se izvajala v neprimernem času - označili za uničeno.

Netopirjem strokovnjaki pomagajo z vzpostavljanjem novih zatočišč, kot so t.i. netopirnice. V Ljubljani jih med drugim lahko opazite v Tivoliju in ob Koseškem bajerju. Letošnjo pomlad jih je v eni izmed njih presenetilo kar devet mladičkov. 

Kaj storiti, če naletite na onemoglega netopirja?

V omenjenem društvu svetujejo, da netopirja - če le poznate okolice - vrnete v njegovo zatičišče, od koder je po vsej verjetnosti padel: ʺV kolikor pa ne veste kje je njegovo zatočišče, mladiča začasno umaknite v škatlo za čevlje, kjer bo varen do prihoda mame. Ob mraku postavite odprto škatlo na višje mesto v bližino lokacije najdbe, kjer bo varen pred plenilci in kjer ga bo mama lahko opazila in pobrala.ʺ

Za pomoč pokličite njihov Netopirofon (068 650 090) ali jih kontaktirajte preko socialnih omrežij.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.