A. Ko. | 26. 4. 2022, 08:19

PREVIDNO predvsem na Primorskem: vašega psa lahko ogrožajo te živali

Profimedia

Po tleh se selijo z drevesa na drevo. Dovolj je že, če pes ta zanj tako zanimiv pojav samo povoha, če pa ga poliže ali celo požre, je to zanj lahko usodno!

Pomlad s seboj prinaša tudi nekaj pomladnih nevarnosti za vaše kosmatince. Ena takšnih so gosenice sprevodnega prelca. Letos poročajo, da jih je izjemno veliko.

Profimedia

Gosenice sprevodnega prelca so gosenice metulja, ki povzroča veliko škodo na hrastih in borih. Ločimo pinijev in hrastov sprevodni prelec – pinijev napada bore, cedre in macesne, hrastov pa napada predvsem hraste. Ker je ozračje vedno toplejše, se sprevodni prelec pojavlja vsako leto prej. Največ ga je na Primorskem, se pa seli vse bolj v notranjost.

V pomladnih mesecih se okoli teh dreves pojavilo vlaki gosenic, saj se z drevesa na drevo premikajo v t. i. sprevodih. Gosenice imajo močno strupene dlačice, ki povzročijo pri psih hudo alergijsko reakcijo, prav tako pa so dlačice strupene tudi za ljudi. Dlačice vsebujejo toksični protein, ki povzroči vnetje na koži in sluznici.

Sprevodni prelci – kosmati vlakci, ki se premikajo po tleh – so psom zelo zanimivi, zato se pogosto zgodi, da jih pes malo povoha. Kako huda bo reakcija pri psu, je odvisno od tega, s katerim delom telesa se je dotaknil dlačic. Najhuje je, če pes gosenice poliže ali celo pogoltne, kar bo najbolj prizadelo sluznico požiralnika, zaradi česar se pes lahko tudi zaduši!  

Kakšni so simptomi alergijske reakcije?

  • Pes postane paničen
  • Hitro ali težavno diha
  • S tačkami se drgne po gobčku
  • Slinjenje
  • Driska, bruhanje
  • Izpuščaj, oteklina  

Najboljša preventiva je, da imate svojega psa stalno pod nadzorom. Če pa slučajno vidite, da je pes prišel v stik s sprevodnim prelcem, mu prizadeto mesto izperite z vodo in ga nemudoma odpeljite k veterinarju.  

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.