A. Ko. | 17. 11. 2022, 20:30

Ptičja gripa spreminja prehrano Britancev: do božiča brez jajc?

Profimedia/fotomontaža

Širjenje ptičje gripe v Veliki Britaniji počasi začenja vplivati na vsakdan prebivalcev. Nekatere večje trgovine že omejujejo nakup jajc.

Pisali smo že, da se Evropa spopada s širjenjem ptičje gripe, problem pa je trenutno največji na Otoku. Tako velikega števila primerov ptičje gripe tam še niso zaznali. Trenutno so nekateri večji supermarketi že omejili, koliko jajc lahko kupi posameznik, v trgovinah Asda denimo na maksimalno dve škatli na potrošnika.  

S tem ukrepom želijo doseči, da bodo jajca še naprej na voljo vsem prebivalcem.

Poleg ptičje gripe je na omenjeni problem vplivala tudi vojna v Ukrajini in vedno večji stroški industrije jajc. Kot so povedali v združenju britanskih proizvajalcev jajc (BFREPA), velik del njihovih članov izgublja denar in si enostavno ne zmorejo več privoščiti nadaljevanja svojega dela.

Vedno večji pa so tudi strahovi, da bodo božični jedilniki letos brez puranov in piščancev. Prejšnji teden je to potrdila tudi glavna veterinarka Christine Middlemiss, ki je izpostavila, da lahko ptičja gripa vpliva na zaloge dostopne perutnine za božič.    

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.