A. Ko. | 4. 8. 2022, 11:51

Gasilci žalujejo: poslovila se je njihova Sky

Profimedia

''Hvala ti za vse'', so puljski gasilci zapisali svoji štiirinožni sodelavki, od katere so se morali za vedno posloviti. 

Psi, ki najdejo svoje mesto med gasilci, policaji ali v katerikoli drugi enoti, hitro postanejo nepogrešljivi. Ne le zaradi svojih sposobnosti za delo, pač pa tudi zato, ker se sodelavci nanje hitro in zelo navežejo.

Nič drugače ni bilo s psičko Sky, pripadnico gasilske enote iz hrvaškega Pulja. Sodelovala je na večini iskalnih akcij v Istri, med drugim izjemno pomagala pri potresu v Petrinji.

Prestala je vsa usposabljanja in sodelovala na številnih mednarodnih vajah iskanja in reševanja. Ko je poginila, so se ji puljski gasilci med drugim poklonili z objavo na družbenih omrežjih.   

Tudi v Sloveniji smo pred osmimi leti dobili prvo gasilsko psičko Tano, ki je okrepila kranjsko gasilsko enoto.

Sicer pa pri iskanju pogrešanih največkrat pomagajo prostovoljci in vodniki reševalnih psov. Tudi v teh dneh imajo polne roke dela. 

Številčno bolj zastopani pa so pri nas psi v policijskih vrstah. Pri slovenski policiji pravijo, da so psi postali zvesti in nepogrešljivi pomočniki policistov pri zagotavljanju varnosti in opravljanju najzahtevnejših policijskih nalog:

''Sprva so policijski psi iskali le prepovedane droge in eksplozivna sredstva, v zadnjih desetih letih pa je policijska kinologija na tem področju doživela izjemen razvoj."

Z lastnimi kadri in znanjem je policija začela šolati pse tudi za iskanje tobaka, orožja, tulcev, smodniških plinov, trupel in bioloških sledi, kot sta kri in semenska tekočina, ter za odkrivanje izvora požara.''