A. Ko. | 30. 7. 2022, 17:00

(VIDEO) Upokojil se je Max, ki je 8 let delal za slovensko policijo, na predvečer upokojitve pa storil še TOLE

Profimedia

Kar osem let je bil nepogrešljiv član slovenske policije, zdaj pa odhaja v zaslužen pokoj. Čas bo preživljal s svojim najljubšim človekom. 

Policijski psi so nepogrešljiv (in priznati moramo, da tudi zelo simpatičen) del policijske ekipe. ''Za delo sodobne policije je pomoč policijskih službenih psov nepogrešljiva. Ti so postali zvesti in nepogrešljivi pomočniki policistov pri zagotavljanju varnosti in opravljanju najzahtevnejših policijskih nalog. Tesen odnos med vodnikom in policijskim psom je temelj za dobro operativno delo na terenu,'' pravijo na slovenski policiji.

Eden izmed tistih, ki je zadnjih osem let predano služil policiji, je 11-letni Max. Sedaj je prišel čas za njegovo upokojitev in ob tem so policisti pripravili prav poseben prispevek:

Policisti so se mu zahvalili za zaščito in zvestobo. Max je delal do zadnjega trenutka, saj je še na predvečer upokojitve pomagal pri prijetju roparja v Kranju. Takole je o dogodku povedal Maxov vodnik:

''Pri iskanju roparja se je ta zatekel v večji, zapuščen objekt, vendar ga je Max pri pregledu uspešno izsledil in pomagal pri njegovem prijetju.''

Povedal je še, da je bilo delo z Maxom vseh osem let zelo prijetno ter da ga je bil ta pes vedno pripravljen zaščititi: ''Je zelo zaščitniški do mene, morda pa ne tako prijazen do nepridipravov.''

Kar je najlepše pri vsej zgodbi pa je to, da bo Max tudi po upokojitvi ostal s svojim vodnikom:

''Sedaj, ko se bo upokojil, bo odšel z mano domov, kjer bo preostanek življenja užival na manjši kmetiji.''

Nimajo pa vsi psi in vodniki te možnosti, da bi ostali skupaj tudi po koncu službene dolžnosti. Pravilnik o službenih živalih v policiji sicer določa, da se ''službena žival proda po metodi javnega zbiranja ponudb, če ta ni uspešna pa lahko tudi z neposredno pogodbo.''  Prav ta trenutek je v tako zgodbo vključena ovčarka Orca, ki že nekaj časa išče nov dom.

Če pa je le možnost, kot določa 71. člen Pravilnika o službenih živalih v policiji, se pod določenimi pogoji (da sta bila skupaj vsaj 7 let in da seveda obstaja interes vodnika) službeni pes neodplačno prenese v last svojemu vodniku.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.