A. Ko. | 30. 9. 2022, 11:55

Riba, ki lahko nahrani svet in hkrati uniči naš planet

Profimedia

Riba lanterna (lanternfish) je najbolj pogosta globokomorska riba, ki bi lahko predstavljala ultimativni vir hrane. Toda, ali bi njen množični ulov uničil podnebje?

Majhne srebrne ribe, ki izgledajo kot sardine, le da imajo večje oči in se svetijo v temi. Od tod tudi ime – lanterna. Kar 250 različnih vrst te ribe obstaja in predstavljajo 65 % vseh rib v svetovnih oceanih.

Pa ne le to, lanterne so najpogostejši vretenčarji na planetu.

Prvič so njihovo izjemno številčnost opazili med 2. svetovno vojno, ko so sonarji mornarice zaznali, kako se je ponoči 'morsko dno' dvignilo in se proti jutri zopet spustilo. To so bile milijarde svetlečih rib, ki so se skrivale v globinah, ponoči pa hrano iskale na površini.

Vsako noč tako v tišinah morske globine poteka največja migracija na planetu.

Kot navaja The Guardian, so zadnje ocene iz leta 2014 pokazale, da v globinah živi med 10 in 20 gigaton teh rib. Sledilo je logično vprašanje: je to prehranska rešitev za vedno večjo človeško populacijo? Te ribe same po sebi niso najbolj primerne za na krožnik, saj so preveč mastne in imajo preveč koščic. Toda prav njihovo olje bi lahko bilo uporabno na primer za prehrano umetno gojenih rib.

A ribolov v takšnih globinah je zelo drag in zaenkrat še ni profitabilen, prav tako ni jasno, ali bi 'žetev lantern' res rešila svetovno lakoto. Intenziven ribolov tudi ne bo niti malo nedolžen do morskega dna, kar pomeni, da bi reševanje ene težave lahko rezultat v poglabljanju druge.

Profimedia

Nenadno zmanjšanje teh rib bi bilo lahko katastrofalno tudi s podnebnega vidika. Njihove dnevne migracije imajo velik vpliv na morski ekosistem. Kot so zapisali v Guardianu, obstaja možnost, da so prav lanterne pomemben del globalnega podnebnega sistema, ki ga je treba pustiti povsem pri miru. ʺZgodovina nam kaže, da so bile vedno, ko se je ribiška industrija odločila za lovljenje nove vrste na novem območju, uničujoče okoljske posledice. Ali se tokrat lahko izognemo istim napakam?ʺ se sprašujejo v omenjenem mediju. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.