A. Ko. | 27. 9. 2022, 13:28

Žalostno slovo nasedlih kitov na Tasmaniji

Profimedia/fotomontaža

Čeprav so se reševalne ekipe zanje trudile dan in noč, okoli 200 nasedlim kitom na obali Tasmanije ni uspelo preživeti. Te dni jih čaka 'pokop' na odprtem morju. 

Na zahodni obali Tasmanije je v teh dneh zelo žalostno. Del obale prekriva okoli 200 trupel mogočnih kitov, ki so pred kratkim nasedli in jim ni uspelo preživeti.

Večino od 500 do 600 ton težkih živali so že privezali za vrv in jih s čolni povlekli na odprto morje.

Postopek je trajal skoraj 11 ur. Nekaj jih je še ostalo na plaži in bodo pokopani, ko bodo to dopuščale razmere. Ko so pred dvema letoma natanko ob istem času na isti lokaciji nasedli kiti, so se tedaj oblasti odločile, da njihova trupla (460 jih je bilo!) pustijo kar na plaži.

Razpadajoče živali so obiskovalce tedaj spravljale v solze in na rob obupa. Tokrat so sprejeli drugačno odločitev in kite odpeljali okoli 40 kilometrov stran od obale. V morje, kateremu pripadajo.

Vse to tudi zaradi prihajajočih počitnic, ki sem vsako leto privabijo kopico obiskovalcev. Oblasti upajo, da bodo trupla potonila in da jih morje ne bo znova vrnilo na obalo.

Domačine so zaprosili, naj javljajo, če opazijo, da bi se kiti začeli vračati.

Reševalcem je uspelo rešiti 30 kitov, izmed katerih jih je kmalu po rešitvi nekaj znova nasedlo v plitvih vodah okoli zaliva Macquarie. K sreči so ukrepali pravi čas in dodatnih žrtev ni bilo.

Še vedno pa ni tehtnega razloga, zakaj prihaja do tako tragičnih dogodkov in kaj te inteligentne živali zvabi v plitvino. Po še eni tragediji znanstvenike čaka še bolj intenzivno raziskovanje.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.