A. B. , A. Ko. | 19. 8. 2022, 07:22

Osvežitev v reki? Ribiška družina OPOZARJA, da s svojimi dejanji ogrožate življenja rib

Facebook/Ribiška družina Tolmin/fotomontaža

Vse več ljudi se je v vročih dneh zateklo po osvežitev v bližnje reke. A so se pri tem prepustili ustvarjalnosti brez pomisleka o tem, kako nevarno je lahko njihovo početje.

Ribiška družina Tolmin je ena izmed teh, ki skrbi za primerne vodostaje določenih slovenskih rek, ribiče pa pri tem na družbenih omrežjih izobražuje in poziva k premišljenemu in okolju prijaznemu ribolovu. 

Tokrat so na Facebooku opozorilo namenili obiskovalcem, ki na rekah gradijo pregrade in meje iz kamenja in veja, saj s tem ogrožajo življenje rib. 

Početje, s katerim ogrožate življenje rib 

Ribiška družina je na Facebooku delila fotografije, na katerih lahko vidimo, kako obiskovalci na rekah s kamni, vejami in celo posekanimi drevesi, zavirajo pretok rek in gradijo različne pregrade in meje, s tem pa ribam onemogočajo normalno življenje.

"Razumemo, da v vročih dneh vsi iščemo osvežitev v naših rekah," so ob fotografijah začeli zapis in pri tem pozvali obiskovalce, zakaj naj tega na reki več ne počno: "... saj s tem močno ogrožate življenja rib, ki se ne morejo prosto gibati in lahko v primeru znižanja vode poginejo." 

Na spletni strani ribiške družine lahko namreč razberemo, da so kot posledica suše in posledičnega pomanjkanja vode, vodostaji Soče, Tolminke, Idrijce, Bače in Nadiže nizki ali celo zelo nizki. 

Opozorilo in prošnja ribičem

Sprotno odstranjevanje tovrstnih pregrad pa vendarle pomeni, da so o tem osveščeni tudi ribiči: "Ribiče prosimo, da nas o tem obvestite in da kopalce osveščate o primernem ravnanju," so še pozvali in k premisleku zagotovo spodbudili mnoge obiskovalce slovenskih rek. 

Stanje že dalj časa zaskrbljujoče 

Letošnje leto se ribe v številnih rekah zaradi nizkega vodostaja borijo za preživetje, ponekod je stanje že dlje časa zaskrbljujoče.

Strokovnjaki opozarjajo, da je to morda naša nova realnost. ''V naslednjih letih lahko verjetno pričakujemo podobno dinamiko gibanja vodostajev, morda ne tako ektremnih suš, vsekakor pa nižanje vodostajev in višje temperature vode, glede na pretekla desetletja,'' sta nam v nedavnem pogovoru povedala strokovnjaka iz Zavoda za ribištvo Republike Slovenije, Danilo Puklavec in Tomaž Modic.