A. Ko. | 28. 8. 2022, 09:00

Šimpanza Sacha in Kangoo se pripravljata na zahtevno potovanje (VIDEO)

Profimedia

Že vse od januarja poteka intenzivna priprava šimpanzinje Sache in njenega sina Kangooja na zahtevno potovanje, ki ju bo odpeljalo v novo življenje. 

Do nedavnega so bili šimpanzinja Sasha, njen partner Martin in sin Kangoo srečna družina, ki je prebivala v v eko parku v Buenos Airesu. Prostora sicer ni bilo veliko, prav tako ne druge opičje družbe, a imeli so eden drugega in to je pri šimpanzih – kot pri ljudeh – zelo pomembno.

Ko je Martin zaradi starosti in šibkega srca poginil, je bila sprejeta odločitev, da 24-letno Sasho in 14-letnega Kangooja premestijo v zanju bolj primerno okolje, v Veliko Britanijo.

A zahteven let iz Buenos Airesa v London je za opice izjemna preizkušnja, na katero ju privajajo že vse od začetka leta.  

Luis Mazzola, veterinar v Buenos Aires Eco-Parku pove, da je bilo opici potrebno navaditi na transportne kletke, kjer bosta morali preživeti 24 ur. Strokovnjaki se trudijo, da bosta Sacha in Kangoo na kletke tako dobro pripravljena, da ne bo treba uporabiti anestezije. Na pot naj bi odšla v nekaj tednih.

Profimedia

Kam odhajata Sacha in Kangoo?

Sacha in Kangoo sta dobila priložnost za življenje skupaj z drugimi opicami in na mnogo bolj prostranem območju v Monkey World v angleškem okrožju Dorset. Ta je bil ustanovljen leta 1987. Danes v njem živi 54 šimpanzov, ki tvorijo različne družine in vsaka živi na svojem delu ozemlja.

Gre za šimpanze od vsepovsod, največkrat za 'rešenčke' eksperimentalnih laboratorijev, cirkusov in zasebnih domov, kjer so jih imeli za ljubljenčke. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.