A. Ko. | 7. 6. 2022, 17:15

Skrivno odkritje kar 500 metrov pod ledom: ''Mislili smo, da je nekaj narobe s kamero''

Profimedia

Novozelandski znanstveniki so med raziskovanjem taljenja ledu zaradi klimatskih sprememb naleteli na nekaj, kar jih je šokiralo – skrivni podvodni svet globoko pod ledom.  

Led je dolgo pod seboj skrival skrivnost, ki so jo nedavno razkrili znanstveniki iz Nove Zelandije. Njihov namen ni bil proučevati podvodnega življenja, do odkritja so prišli mimogrede, med merjenjem ledu na Rossovi ledeni polici. To je največja ledena polica Antarktike.

Ko so delali meritve za proučevanje klimatskih sprememb, so v led zvrtali kar 500 metrov globoko luknjo, da so prišli do vode. V globino so spustili fotoaparat in pred kamero so začela migetati živa bitja.

''Nekaj časa smo mislili, da je nekaj narobe s kamero, toda potem smo s približevanjem zagledali ta majhna bitja, podobna jastogom, rakom in pršicam.''

Tako je za The Guardin povedal Craig Stevens iz novozelandskega nacionalnega inštituta, ki se ukvarja z raziskovanje atmosfere in vode (Niwa), kjer so skupaj s še nekaterimi inštitucijami izvajali to raziskavo.

Dodal je, da so že raziskovali na različnih delih te ledene plošče in da so mislili, da imajo stvari pod kontrolo. Odkritje jih je popolnoma šokiralo:  

''Skakali smo gor in dol, ker so vse te živali, ki so plavale pred našimi kamerami, znak, da je spodaj pomemben ekosistem.''

Da bodo lahko opazovali vedenje teh živali, so inštrumente pustili pod ledom. Znanstveniki pa se v laboratorijih trudijo doumeti, kaj to vodo dela tako zelo edinstveno, da omogoča živahno življenje v tako neverjetnih razmerah. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.