A. Ko. | 6. 6. 2022, 20:45

Velika vrnitev živali, ki so jo v divjini zadnjič opazili pred 20 leti

Profimedia

Spada med ene najredkejših ptic na svetu, pa tudi med vizualno najbolj posebne. Njihovo perje krasi več odtenkov modre barve. 

Za papigo z imenom Spixov makav, ki smo jo mnogi spoznali v risanki Rio, prihajajo lepši časi. Ker je v divjini že 20 let niso opazili, vrsta velja za skoraj izumrlo.

Spinxov makav spada med najredkejše ptice na svetu.

Papigo so na rob izumrtja potisnili nezakonita trgovina, lov in krčenje naravnega habitata

Vrsta se ohranja v ujetništvu in v kratkem bo po zaslugi vzreje in rehabilitacije na severovzhodu Brazilije, v Caatingi, nekaj izmed njih ponovno nameščenih v rezervat.

''V prihodnjih dveh tednih bomo v divjino izpustili prvih osem Spinxov po kar 22 letih odsotnosti iz njihovega naravnega okolja.''

Tako je ob tem povedal Tim Bounts, zoolog in veterinar v belgijskem živalskem vrtu Pairi Daiza. V njihovi fundaciji se skupaj z nemško nevladno organizacijo ACTP in brazilsko vlado že dolgo zavzemajo za ohranitev te vrste papige. 

Skupaj jim je uspelo njihovo število dvigniti na 180 zdravih ptic. V belgijskem živalskem vrtu Pairi Daiza imajo trenutno osem primerkov Spinxovega makava, ki pa niso na ogled obiskovalcem. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.