A. Ko. | 28. 9. 2022, 19:11

Spanje skupaj s psom v isti postelji koristi ali škoduje?

Profimedia

Psi so danes družinski člani in kot taki imajo določene pravice, ki jih v preteklosti niso imeli. Med drugim v veliko primerih tudi spanje s svojim lastnikom. Pa je to priporočljivo? 

Pri vprašanju, ali je dobro in prav, da psa spustite v svojo posteljo, se vedno krešejo mnenja. Najbolj glasni nasprotniki so običajno tisti, ki psov nimajo in do njih ne gojijo posebnih čustev. Kakorkoli že pravijo strokovnjaki ali pokažejo raziskave, na koncu je pomembno le to, da ste naspani ter da si svoj nočni počitek organizirate tako, kot vam najbolj ustreza. S psom ali brez ob strani.

Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Združenih državah Amerike, je pokazala kar nekaj zanimivih izsledkov:

  • Med 1000 pasjimi lastniki kar 76 % vprašanih svojemu psu dovoli na posteljo.
  • Med tistimi, ki tega ne dovolijo, se jih kar 26 % zaradi svoje odločitve počuti krivo.  
  • 57 % vprašanih psu na posteljo ne dovolijo, mu pa ponoči dovolijo vstop spalnico.
Profimedia
  • Skoraj tretjina vprašanih se s partnerjem ne strinja okoli vprašanja, ali psu dovoliti ali ne vstop na posteljo.
  • 33 % poročenih posameznikov je pritrdilo, da najbolje spijo, ko so v postelji sami s psom.
  • Samski pasji skrbniki psom pogosteje dovolijo na posteljo – v kar 80 %, medtem ko je ta odstotek pri poročenih 73 %.

Zakaj da in zakaj ne?

Med razlogi, zakaj spijo skupaj s psom, so ljudje najpogosteje navedli, da jim pasja družba zmanjša občutek stresa, tesnobe, počutijo se manj osamljene, bolj udobno, bolj varno, skupno spanje pa sodeč po odgovorih tudi utrdi vez med človekom in psom.

Kakšni pa so razlogi, da ljudje ne spijo v isti postelji kot njihov pasji prijatelj? V kar 45 % je razlog čistoča in strah pred bakterijami, klopi in bolhami.

Številni so navedli, da zaradi pasjega premikanja ne morejo dobro spati. Nekatere skrbijo alergije, druge pa, da bi se psu pripetila nesreča (da bi padel s postelje). Med razlogi so vprašani navedli še preveč odpadajoče dlake, da je pes prevelik za na posteljo, da pes sam želi spati v svoji postelji

Profimedia

Številne raziskave so dokazale, da ima spanje v isti postelji s psom dejansko pozitivne posledice na zdravje ljudi. Posebno poročilo harvardske medicinske šole je navedlo, psi dokazano pomirjajo človeka, znižujejo stresni hormon in povečujejo t. i. hormon sreče.

Zmanjšajo se tudi možnosti za srčno-žilne bolezni, krvni tlak je bolj uravnan in celo za 24 % se zmanjšajo možnosti za prezgodnjo smrt.

Kdaj psu reči 'ne'?

Kot navajajo strokovnjaki na omenjeni veterinarski spletni strani, pa so tudi situacije, ko bi psu pred skokom na vašo posteljo morali reči - ne. To je tedaj, ko opazite, da je zaradi pasje družbe kraten vaš spanec ali pa, da pes ne spi dobro. Psa morate s postelje odsloviti tudi tedaj, ko se poslabšajo vaša astma ali druge alergije.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.