Uredništvo | 9. 2. 2024, 11:51

Spregledani lepotci: poznate pasmo, ki jo še danes hudo izkoriščajo?

Profimedia

Pravzaprav ne gre za pasmo, pač pa za vrsto. Vzrejali so jih predvsem za namen lova, danes so pogosti v romskih naseljih. So različnih velikosti in barv, vsi čudoviti družinski psi, žal pa tja pridejo premalokrat.   

Že veste, o kom pišemo? O lurcherju. Gre za vrsto psa, ki je križanec med hrtom in še eno drugo pasmo (običajno so bili to terierji, hrti ali ovčarji). Pravzaprav so to mešančki, v katerih se vedno pretaka kri vsaj enega hrta, vsaj v eni četrtini.

Zaradi omenjenega so lurcherji različnih barv in velikosti, nekateri precej majhni, drugi razmeroma visoki, nekateri imajo krajšo, drugi pa daljšo dlako. Včasih kdo kakšnega celo zameša z velikim angleškim hrtom, spet drugič je razlika takšna, da ju ne bi povezali.

Ker je v vsakem nekaj hrta, so zelo hitri tekači, njihov temperament pa se razlikuje od pasme, ki jo nosijo v krvi. A na splošno drži, da je lurcher čudovit družinski spremljevalec.

Lurcherji so čudoviti družinski sopotniki.

Lurcherji so čudoviti družinski sopotniki.

Profimedia

"Lurcher se je na območju Velike Britanije in Irske pojavil v 17. stoletju. Bil je (in še vedno je) pes Romov in divjih lovcev. Odkar obstaja, je njegov namen lov zajcev, kuncev in ostalih malih živali," so zapisali na spletni strani Hrtjega sveta, kjer so pred kratkim tudi prek družbenih omrežij opozorili na ta tip psa. 

Zapisali so, da so lurcherji poleg greyhounov, galgov in podencev zelo izkoriščani, prav tako pa pri posvojitvah ostanejo mnogokrat spregledani. Lurcher je nastal, ker v Veliki Britaniji in na Škotskem revni ljudje niso smeli imeti čistokrvnih pasem, pa so hrte pričeli križati, da so se izognili težavam z oblastmi. 

Vrsta je bila vzrejena predvsem za lov.

Vrsta je bila vzrejena predvsem za lov.

Profimedia

Lurcher je še danes zelo priljubljena pasma med Romi, kjer jih uporabljajo za divji lov, v svoji domovi pa prav zaradi tega veljajo za manjvredne pse. Tudi zato velikokrat ostanejo spregledani in pri posvojitvah drugi dobijo priložnost pred njimi. 

A vsakdo, ki mu lepša življenje lurcher, zna povedati, kako čudoviti psi so to. Veljajo za inteligentne, prijazne in umirjene. "Lurcherji so krasni člani družine in veseli smo za prav vsakega, ki najde dom pri nas. Ste že slišali za rek 'Dajte jim kavč ali posteljo in bodo srečni. Daj jim oboje in bodo v nebesih," so še zapisali v društvu Hrtji svet.