Uredništvo | 23. 9. 2023, 11:00

Sredi belega dne lovec v gozdu posnel prizor, ki si ga v sanjah ni prestavljal

Profimedia

"Enkrat v življenju bi to rada videla v živo, pa če potem takoj umrem," je eden izmed komentarjev na posnetek. To v življenju v živo doživi samo peščica ... 

Risi so prebivalci naših gozdov, ki jih bomo najtežje videli v živo. "Risi svoj habitat izbirajo tako, da se podnevi izogibajo področjem prisotnosti človeka, ponoči pa izbirajo področja, kjer lahko ujamejo plen," so o tem zanimivih divjih mačkah zapisali na spletni strani projekta Life Lynx, katerega namen je reševanje risa v Dinaridih in jugovzhodnih Alpah pred izumrtjem.

Zato je izjemno zanimivo, ko kamera ali oseba v živo (z neizmerno srečo) deli koščke njihovega življenja. Pred časom smo lahko opazovali risa Bliska med prehranjevanjem, tokrat pa je lovec opazoval in posnel risinjo s tremi razigranimi mucami. Ekipa Life Lynx jo je hitro prepoznala - gre za risinjo, ki se je rodila leta 2020 in svoje ozemlje ustanovila na področju Male gore in Suhe krajine.

Gre za potomko romunskega risa Goruja, o katerem smo se pred kratkim že razpisali. Je namreč prvi preseljeni ris v okviru projekta in tudi zelo plodovit in - več kot očitno - že dedek. Po zadnjih podatkih je zaplodil že štiri legla. Do sedaj so v Slovenijo in na Hrvaško preselili 18 risov, od tega naj bi jih 12 zagotovo poskrbelo za potomce.