A. Kl. | 11. 9. 2022, 06:00

TAKO prepoznate odgovornega vzreditelja za vašega najljubšega pasjega mladička

Profimedia

Novega družinskega člana lahko kupite skorajda kjerkoli. A če ne želite podpirati trpljenja in črnega trga, potem izberite odgovornega vzreditelja.

Edina prava izbira pasjega mladička (če se ne odločite za posvojitev v zavetišču) je izbira pri odgovornem vzreditelju. Ne le, da s tem podpirate humano in psom prijazno vzrejo, dobili boste tudi psa, ki bo imel lep začetek življenja, katerega starši so zdravi in pri katerem bodo narejeni vsi osnovni pregledi.

Na fizičnih in spletnih oglasnih 'deskah', od ust do ust, pri sosedu ali na dvorišču za supermarketom – mladička praktično lahko kupite kjerkoli. Zato je proces izbire vzreditelja precej zahteven.

Ko v okvir postavite še ceno – ki je pri odgovornem vzreditelju običajno višja, ste hitro v precepu, kako se odločiti.

A naj vas poceni pes iz neznanih virov nikar ne zavede, saj je veliko več možnosti, da bo ta pes zaradi zdravstvenih težav veliko več pri veterinarju kot pa tak, ki se je skotil v zdravem okolju, kjer je bilo že za mamo brejo lepo poskrbljeno. 

Kako torej prepoznati, kdo je odgovorni vzreditelj in kdo se samo pretvarja?

Čas koronavirusa je bil kot nalašč za vse tiste, ki se le pretvarjajo, da so odgovorni vzreditelji. Kar naenkrat je bilo sprejemljivo, da bodočih pasjih skrbnikov ni bilo treba sprejeti v dom in pokazati razmer. A ta čas je (upajmo) mimo.

Profimedia

Dober vzreditelj vas bo z veseljem sprejel, vam vse potrebne papirje (zahtevajte pogodbo o nakupu mladička) in prostore, kjer so ali bodo mladički. Imejte odprte oči, opazujte njegov odnos z njegovimi psi. Tudi predaja psa bo potekala na njegovem domu in nikakor ne na kakšnem parkirišču.

Zanimalo ga bo, v kakšen dom gre mladiček

Vzreditelji se na mladičke, s katerimi dva meseca živijo dan in noč, zelo navežejo. Zato jim je še kako mar, v kakšne roke gre mladiček. Če vašega izbranega vzreditelja ne bo prav nič zanimalo o tem, kje bo živel vaš pes, s čim ga boste hranili, koliko časa bo sam, kakšen je vaš življenjski slog – potem je to zagotovo rdeča luč, da nekaj ni prav.

Profimedia

Odgovoren vzreditelj je ponavadi zaljubljen v eno ali dve pasmi, ki ju vzreja že leta. Če ima vaš vzreditelj več kot tri pasme ali pa, da pasme iz leta v leto menja in prilagaja popraševanju – potem mu je morda bolj kot za dobrobit psov mar za zaslužek. Poleg tega so v tej panogi zelo dragocene izkušnje, zato se bo odgovoren vzreditelj posvetil eni ali dvema pasmama in jih spoznal do potankosti.

Na voljo je tudi kasneje

Vsak dober vzreditelj s 'starši' svojih mladičkov ohranja stik in jim je podpora, če ali ko se pojavijo težave. Nemalokrat se zgodi, da vzreditelji prirejajo srečanja s pasjimi bratci in sestricami ter njihovimi družinami. Skratka, odgovoren vzreditelj ne bo poniknil, ko bo enkrat mladiček v vašem domu. In tudi prej, ko bo mladiček še pri njem, vas bo z veseljem sprejel, da boste postopoma spoznavali vašega novega družinskega člana. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.