A. Ko. | 23. 7. 2022, 17:30

TAKO psa naučite, da vas ne bo več vlekel na povodcu

Profimedia

Žalostno je, da večji psi prav zaradi vlečenja na povodcu pogosto pristanejo v zavetišču. Naj vam pomagamo, kako naučiti pse vseh starosti lepe hoje na povodcu.

Se pogosto s psom odpravite na prijeten sprehod, na koncu pa vse skupaj izgleda tako, da pes na vse pretege vleče povodec, vi pa mu sledite? To je eno izmed zelo pogostih pasjih vedenj, ki je neprijetno tako za pasjega skrbnika kot za psa.

To ni navada, pač pa razvada, ki se pojavlja pri psih vseh pasem in velikosti. A je mnogo bolj moteča pri večjih pasmah.

''Dogaja se, da večji psi prav zaradi vlečenja na povodcu pristanejo v zavetiščih, saj jih njihovi lastniki ne obvladujejo več in jih morajo oddati.''

Psi so osvojili to navado enostavno zato, ker jih nihče ni naučil drugače, so nam povedali sogovorniki iz Alfakana.

Profimedia

Zmotno večina ljudi misli, da gre za nevzgojene, neposlušne, dominantne pse, a v resnici gre največkrat za slabo komunikacijo med psom in vodnikom. Pes preprosto ne ve, kaj se od njega pričakuje.

Kako psa odvaditi vlečenja na povodcu?

Tako, da ga naučite pravilne hoje na povodcu. Vaja 'hoja na povodcu' je ena pomembnejših vaj in gre za hojo ob nogi vodnika, kateremu pes sproščeno sledi, ne da bi vlekel povodec.

Profimedia

Sogovorniki svetujejo, da si pred pričetkom učenja zagotovite pasjo oglavnico – ovratnico,  kratek povodec, dolg povodec, oprstnico, torbo s hrano in kliker.

Najprej je pomembno psu predstaviti pravila igre.

''Oglavnico in kratek povodec uporabljamo pri učenju hoje na povodcu, oprsnico in dolg povodec uporabljamo takrat, ko je pes prost in pod nobenim ukazom. Ob uporabi takšnega rituala pes hitreje razume, kar se od njega zahteva," svetujejo v Alfakanu. 

Sogovorniki svetujejo, da učenje začnete doma, v tišini in mirnem okolju, brez dodatnih elementov, ki bi psa spravljali v stres.

Pri tem je pomemben že način, kako boste psu pripeli povodec.

Vedno se sklonite na njegovo višino in tega ne počnite nad njim, saj se na ta način pes počuti ogroženega.

Izberite si besedo, ki jo boste uporabljali vedno, ko bosta s psom začela s hojo in jo v uporabite trenutku, ko je pes privezan ('hoja', 'greva', 'noga' in podobno). Ko pes nekaj korakov lepo hodi, ga nagradite. Vsak dan malo dlje in vedno naj sledi nagrada.

Profimedia

Pomembno pri vsem skupaj pa je, da z vajo zaključite tedaj, ko pes še lepo hodi in ne vleče na povodcu. Takrat psa pripnite na oprsnico in dolg povodec, da bo tudi on vedel, da je prost in da je vaje konec (tudi za ta trenutek je dobro izbrati besedo, ki se je vedno držite).

Naj bo učenje uspešno!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.