A. Ko. | 21. 7. 2022, 19:29

Tek pred biki se je tragično končal: KAJ se je zgodilo?

Profimedia

V Španiji je tek pred biki terjal svoj davek. Regija je zavito v žalost, med žrtvami pa je tudi francoski turist. 

V vzhodnem delu Španije se v poletnih tednih vrstijo tradicionalne prireditve – teki pred biki. Na ta način španska mesta in vasice slavijo svoje zavetnike. A ta tradicija, ki ima tudi stroge kritike (ker je početje nevarno in ker gre za zlorabo živali za zabavo ljudi), se je letos končala še posebej žalostno.

V razmaku 24 ur so življenje v bolnišnici v Valenciji izgubili trije ljudje. Poleg dveh domačinov še francoski turist. Nesreče so se zgodile na treh različnih lokacijah.

V Piccasentu, južno od Valencije, je 56-letnega moškega, ki je stal sredi ulice za blokom, bik vrgel v zrak. Pri tem je utrpel usodne možganske poškodbe.

V Meliani, severno od Valencije, je bik 50-letniku prebodel pljuča in ni mu bilo več pomoči. 64-letni francoski obiskovalec pa je po desetnih dneh hospitalizacije podlegel poškodbam, ki so se zgodile v Pedregueru.

V zadnjih osmih letih je v vzhodni Španiji v tovrstnih prireditvah umrlo dvajset ljudi.

Najbolj znan tek pred biki se sicer vsako leto zgodi v španski Pamploni. Na festivalu San Fermin se po ozkih mestnih ulicah v 850 metrov dolg tek pred razjarjenimi biki poda na stotine udeležencev. Letos je bilo tam poškodovanih 35 ljudi, a nihče usodno.

Kljub temu, da se številne organizacije borijo za prepoved te tradicije, pa je finančni vidik tisti, ki to preprečuje. Kot poroča BBC, so teki pred biki izjemen finančni priliv za Valencijo. Analiza izpred dveh let je pokazala, da skoraj 10.000 tovrstnih dogodkov na leto zagotovi 3000 delovnih mest in v mestno blagajno prinese 300 milijonov evrov. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.