A. Ko. | 21. 8. 2022, 18:00

Tekaška prireditev se je za nekatere končala na urgenci, napadla jih je TA žival

Profimedia

Nedolžen, dobrih šest kilometrov dolg tekaški preizkus v hrvaškem kraju Koprivnica, se je končal vse prej kot nedolžno. Nekateri so končali na urgenci, drugi so v bolečinah pritekli do cilja. 

Kaj se je zgodilo? Tekače so na progi na 2. šumskem trailu Koprivnica napadli – sršeni. ''Naleteli smo na roje sršenov, bilo jih je ogromno. Popikali so tekače pred nami, mi pa smo se obrnili in teka nismo dokončali. Nekaterim je kljub pikom uspelo priteči v cilj,'' je, kot poroča Dnevnik.hr, povedala ena izmed tekačic, Danijela Gudić.

Ciljna arena, ki je običajno polna veselja, je bila tokrat polna ledu, obkladkov in bolečin. Nekateri tekači so morali zaradi reakcij na pike poiskati zdravniško pomoč.   

Boleč pik, a mnogo šibkejši od čebeljega

Sršeni spadajo v družino os, a so precej večji od navadne ose. Njihov pik je zelo boleč in običajno človeka precej prestraši. Nevaren je v primeru alergije ali pika v ustno votlino. Nevarno postane tudi, ko človeka napade več sršenov hkrati. To se je pred kratkim zgodilo v Avstriji, kjer so sršeni do smrti popikali lovca.

Profimedia

Velikokrat sršeni ob tem, ko pičijo, tudi ugriznejo. Tako kot pri ostalih osah, se tudi pri sršenih (za razliko od čebel) želo ne izloči.

Je pa zanimivo, da je pik sršena mnogo šibkejši od pika čebele, celo 15-kraj šibkejši!

''Strup ose in sršena je skoraj enak, čebelji pa je povsem drugačen. Če je nekdo preobčutljiv ali je razvil alergijo na osji strup, bo podobno reagiral tudi ob piku sršena, lahko pa ne bo doživel nobene reakcije ob piku čebele,'' so zapisali v klubgaia.com.

Tudi sršen, kot osa (verjeli ali ne, imajo pomembno okoljsko vlogo), velja za miroljubno žuželko, ki se brani edino takrat, ko se počuti ogroženo. Mahanje z rokami vsevprek možnost za pik poveča. Če se zgodi, da piči, ob piku ravnate enako, kot če vas piči osa.   

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.