A. Ko. | 28. 4. 2022, 09:00

TO je ukrajinski junak na štirih tačkah, o katerem govori ves svet

Profimedia

Majhen in neustrašen, obožujejo ga otroci in odrasli, postal je motiv slikarskih del, z njegovo podobo se izdelujejo igrače. Kdo je Patron? 

Patron je – to ste verjetno že sami ugotovili – kuža. Pasme Jack Russel terier, na videz majhen, v resnici pa izjemno velik. Poglejte, kako rešuje življenja Ukrajincev. 

Patron je delovni pes, ki šteje dve leti in že od začetka ruske invazije v ukrajinski regiji Černigov pomaga iskati mine in eksplozive. Je sodelavec State Emergency Service. Postal je pravi ukrajinski junak, izjemno priljubljen med odraslimi, še bolj pa med otroki. O njem se rišejo slike in pletejo igračke z njegovo podobo. Osvojil je srca številnih znotraj in zunaj Ukrajine in kot pišejo ukrajinski mediji, predstavlja motivacijo, da se ne smejo vdati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ukraine.ua (@ukraine.ua)

''Nekega dne bo njegova zgodba postala film, do takrat pa zvesto izpolnjuje svoje dolžnosti,'' so tvitnili v ukrajinskem centru za strateške komunikacije, zraven pa delili posnetek Patrona, kako opravlja svoje delo. To je bilo pred enim mesecem, ko je pes našel okoli 90 eksplozivnih teles, ta številka pa se je do danes povečala na 150. Pasma Jack Russel terier je za tovrstna opravila idealna, saj so majhni (lahko zlezejo vsepovsod), zelo inteligentni in imajo močne vohalne sposobnosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.