A. Ko. | 30. 5. 2022, 17:00

Trop potepuških psov spravlja v stisko domačine v okolici Novega mesta – KAJ se dogaja?

Profimedia

Že skoraj celo leto iz novomeškega naselja Podbreznik prihajajo vesti o tem, da trop domnevno napadalnih potepuških psov napada divjad in straši domačine. Zakaj nihče nič ne ukrene?

Isti psi naj bi lani napadli in raztrgali več divjadi. Tako je, kot poroča Dolenjski list, potrdila tamkajšnja lovska družina. Zato se domačini bojijo, da ne bi psi pričeli napadati tudi otrok. Do danes sicer nobeden izmed psov iz tega tropa človeku še ni naredil nič žalega.

Že lani poleti so prebivalci naselja Podbreznik na pristojne, tudi na Inšpekcijo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poslali dopis, kjer so opisali svojo težavo. Zapisali so, da se psi potikajo po bližnjih gozdovih, tudi v bližini košarkarskega igrišča ter da spravljajo v obup otroke in starejše.

Domnevajo, da psi prihajajo iz romskega naselja Žabjek.

O tem so, kot poroča omenjeni portal, seznanili tudi Mestno občino Novo mesto, Krajevno skupnost Prečna, Policijsko upravo Novo mesto in Zavetišče Turk.

Očitno se v slabem letu dni ni storilo prav nič, saj težava ostaja in je privabila tudi pozornost živalovarstvenih organizacij. V Zavodu Muri so ogorčeni, da se ljudje v reševanju težave obračajo celo na lovce, ko pa je za vse take primere pristojno zavetišče, s katerim ima novomeška občina sklenjeno pogodbo.  

Pravijo, da pes – dokler bo imel možnost umika – ne bo nikoli napadel ter da je iz fotografij razvidno, da se ti psi ljudem umikajo.

Očitno gre za (še en) primer prelaganja odgovornosti, ki pa prebivalcem omenjenega naselja jemlje potrpljenje. Sodeč po komentarjih na družbenih omrežjih so nekateri prepričani, da se bo neukrepanje pristojnih končalo tako, da bo nekdo vzel pravico in življenje nič krivih psov v svoje roke.