Š. Š. | 16. 9. 2022, 11:22

Izguba britanske kraljice: tako žalujejo njeni pasji ljubljenčki

Profimedia

Ker psi besed ne uporabljajo, svojo žalost sporočajo z vedenjem. Nič drugače ni trenutno na britanskem dvoru, kajti vsi štirje psi Elizabete II. so bili nanjo izjemno navezani.

Britanska kraljica Elizabeta II. vsekakor ni bila skrbnica svojih številnih psov samo na papirju. Znano je, da jih je dvakrat na dan – ko so ji obveznosti to dopuščale – sprehajala in tudi hranila jih je sama, z njo so se redno vozili v avtomobilu.

Zato ni nobeno vprašanje, da korgija Muick in Sandy, dorgica Candy in angleška kokeršpanjelka Lissy v teh dneh doživljajo stisko. Žival se neverjetno naveže na človeka in še kako dobro dojema, ko ga ni več. Kako psi žalujejo, nam je povedala strokovnjakinja Janja Dermastja: ʺTudi psi žalujejo in to kažejo številne študije. Svojo stisko pokažejo na različne načine.ʺ

Profimedia

ʺPovedati ne znajo, lahko pa opazimo spremembo vedenja. Manj jedo, več spijo, niso tako igrivi, nekateri več in drugi manj lajajo. Nekateri se želijo crkljati in zelo iščejo človeški stik.ʺ

Sogovornica omeni številne zgodbe, kako so psi še leta po smrti svojega človeka ležali na njegovem grobu ali se tja zelo pogosto vračali. Znane se tudi resnične zgodbe, kako je človeku na drugo stran mavrice kmalu po smrti sledil tudi pes. Pa ne samo psi, žaluje veliko vrst živali.

Ko se zgodi izguba psu ljube osebe ali pa ne nazadnje tudi pasjega prijatelja, je dobro, da ima pes stalno družbo, da ga ne puščamo samega.

Sami v teh dneh zagotovo ne bodo kraljičini psi, imajo tudi eden drugega, a kot namigujejo britanski mediji, je vsaj za Lissy znano, da se ne bo selila k princu Andrewu (kot korgija in predvideva se, da tudi dorgica).

Profimedia

Kako pa psi prenašajo takšno ločitev eden od drugega? ʺLočitev je vedno stresna za živali. A kraljeva družina ima do njih izjemen odnos in prepričana sem, da bodo s podporo stroke poskrbeli, da jim ne bo hudega. Ti kužki verjetno ne bodo tako zelo prizadeti kot en kužek, ki ostane sam in mora v tujo družino,ʺ pravi Janja Dermastja, ki korgije oz. valižanske ovčarje opiše kot pogumne, trmaste in samozavestne. Ravno zato naj bi bili kraljici še posebej pri srcu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.