A. Ko. | 21. 9. 2022, 09:45

Kdo grozi turistom: obupani in v strahu bežijo, oblasti pa brez rešitve

Profimedia
Kdo grozi turistom: obupani in v strahu bežijo, oblasti pa brez rešitve (foto: Profimedia)

Indijsko sedmo čudo sveta se zadnje čase v medijih ne pojavlja zaradi svoje veličine, pač pa s precej bolj negativno konotacijo. Turisti od tam dobesedno bežijo. 

Bilo je čudovito ponedeljkovo jutro pri eni največjih svetovnih znamenitosti, indijskem Tadž Mahalu, ko je fotograf Yogesh Paras okoli sedme ure pri osrednjem mavzoleju zagledal špansko turistko v joku in paniki.  

Opazil je, da ima poškodovano, pravzaprav ugriznjeno levo nogo in takoj mu je bilo jasno, da so opice znova napadle. V desetih dneh je bil to že njihov četrti napad na turiste in posnetek je zaokrožil po spletu.      

Nekdanji minister Akhilesh Yadav je ob tem posnetku tvitnil, da gre za zelo resno zadevo, ki bo v času ekonomske krize dodatno negativno vplivala na njihov turizem. A pristojni rešitve nikakor ne najdejo, 'varuhi' turistov pa ostajajo zaposleni okoli Tadž Mahala, ki skušajo preprečiti napade in oskrbovati rane, kajti vsakega napada ne zmorejo preprečiti.

Razočarana nad neaktivnostjo oblasti je tudi upokojena turistična vodička Monica Sharma:  ʺŠtevilo napadov opic na turiste narašča. Kljub ponavljajočim se prijavam in pritožbam oblasti ne storijo ničesar, da bi zagotovili večjo varnost. Večina ljudi je zelo razočaranih.ʺ  

Turisti so s težavo seznanjeni in naprošeni, naj se opicam ne približujejo, naj z njimi ne vzpostavljajo stika.

Žal nekateri v lovu za najboljšim 'opičjim selfijem' opozoril ne upoštevajo. Da se število opic nenadzorovano povečuje, poročajo že zadnjih pet let. Strokovnjaki pravijo, da je to rezultat širjenja mesta, ki jim odvzema njihov naravni prostor. Zato samo fizično odstranjevanje opic in varovanje turistov težave še dolgo ne bo rešilo. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.