A. Ko. | 5. 10. 2022, 18:01

V morje slavnostno spustili dve glavati želvi: srečno, Ivan in Dančea! (VIDEO)

Profimedia

Ivana so našli na Brionih v zelo slabem stanju, Dančeo pa močno podhranjeno pri Dubrovniku. Nekajmesečna intenzivna nega je bila uspešna. 

Znotraj puljskega akvarija deluje Center za okrevanje morskih želv, kjer skrbijo za poškodovane morske želve iz celotnega Jadrana. Poleg oskrbe in rehabilitacije želv je njihova vloga tudi osveščanje javnosti o zaščiti teh ranljivih živali.

Do danes so rešili in v morje vrnili že več kot 180 želv vrste glavata kareta.  

Vsako leto v jesenskem času priredijo tradicionalni dogodek, kjer na svobodo spustijo za to pripravljene želve. Tokrat sta bila na vrsti Ivan in Dančea. Po uvodnem nagovoru so vsi prisotni čakali samo eno – videti prve zamahe ozdravljenih želvic v njihovem edinem pravem domu.    

Kakšna je zgodba Ivana in Dančee?

Takole jih opišejo na istra24.hr. Ivan je mlada želva, našli so ga 10. februarja 2022 na Brionih, bil je v zelo slabem stanju.

Ko so ga sprejeli v center, so ugotovili, da ima pljučnico, vnete oči in poškodovane plavuti.

Po štirih mesecih na intenzivni negi so ga prestavili v rehabilitacijski bazen, kjer so sledile priprave na izpust. V osmih mesecih je pridobil slaba dva kilograma in pristojni so presodili, da se je z 8,5 kilograma dovolj okrepil in da je pripravljen na izpust.

Samica Dančea je v center prispela 3. maja letos. Našli so jo v enem izmed zalivov pri Dubrovniku, od koder so jo s katamaranom pripeljali v Split na preiskave.

Ugotovili so, da nima zunanjih poškodb, je bila pa močno podhranjena in imela je vnete oči.

Do poletja je bila na intenzivni negi, nato pa se je čez poletne mesece v bazenu na Brionih rehabilitirala in pripravljala na izpust. Na teži je pridobila en kilogram in v morje so jo spustili težko 34 kilogramov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.